Πως το σίδηρο μας προστατεύει από εγκεφαλικά;

«Επιστήμονες από την Αγγλία και το πανεπιστήμιο Imperial του Λονδίνου, διαπίστωσαν ότι τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό ενδέχεται να συνδέονται με εγκεφαλικά επεισόδια. Η μελέτη τους μάλιστα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLos One, και βασίστηκε σε ένα δείγμα 500 και άνω ανθρώπων.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 500 ανθρώπους που είχαν μια σπάνια κληρονομική ασθένεια, η οποία προκαλεί διόγκωση των αιμοφόρων αγγείων στους πνεύμονες. Όσοι από τους ανθρώπους είχαν χαμηλά επίπεδα σιδήρου στο αίμα τους, παρουσίαζαν αυξημένες πιθανότητες να πάθουν κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό, ακόμη και οι άνθρωποι που το σίδηρο τους κυμαίνονταν σε μέτρια επίπεδα, είχαν διπλάσιες πιθανότητες από τους άλλους με επάρκεια σιδήρου, για εγκεφαλικό.

Σήμερα έλλειψη σιδήρου, είτε λόγω συνθηκών διαβίωσης είτε για άλλους λόγους, εμφανίζουν περίπου 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι επιστήμονες από το Imperial, τονίζουν ότι επόμενος στόχος τους είναι να διερευνήσουν αν μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες των ασθενών υψηλού κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο με αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου.

Ποιες όμως είναι οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο που πρέπει να καταναλώνουμε; Το συκώτι, το κρέας, τα θαλασσινά και τα πουλερικά είναι τροφές πλούσιες σε σίδηρο. Επίσης οι φακές, τα φασόλια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα αποξηραμένα φρούτα και τα προϊόντα ολικής άλεσης, βοηθούν για να ανέβει το σίδηρο στον οργανισμό.

πηγή: In Vitro

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s