Τρέμουν οι κάτοικοι της Χαλκιδικής: Η Ελληνικός Χρυσός απειλεί να φύγει!

Όπως ήταν αναμενόμενο, μετά το πογκρόμ μέσω εφημερίδων το προηγούμενο σαββατοκύριακο, όπου μέσω εφημερίδων επιχείρησε να μπει σε όλα τα σπίτια, ήρθς η ώρα για να μας κουνήσουν τα καθρεφτάκια.

Σύσσωμα τα κανάλια έπαιζαν την Τρίτη με σθένος και χαμόγελα τη συνέντευξη τύπου της Ελληνικός Χρυσός, όπου είχαμε την τιμή να μας κουνάει ο διευθύνων σύμβουλος το δάχτυλο, και να μας εγκαλεί που δεν θέλουμε επενδύσεις. Μάλιστα, δεν δίστασε να επιτεθεί και στα συμφέροντα που θέλουν τον τόπο, εκεί πάνω στη Μακεδονία, καθαρό.

Σε συνέχεια της από εικόνας και ήχου επίθεσης, ήρθαν και σήμερα τα δημοσιεύματα των… γραφείων τύπου της εταιρείας, να μας ενημερώσουν για τα ποσά που θα τους χαρίσουμε, εφόσον τους επιτρέψουμε να γίνει η «επένδυση».

Με μεγάλη χαρά διαβάσαμε στην Ημερησία, πως τα ποσα που θα μοιραστούν ο Μπόμπολας και η παρέα του θα ξεπερνούν την αξία των 21 δισ. δολαρίων μόνο από τα απουθέματα της Χαλκιδικής, ενώ έχουν βάλει στο μάτι και τα μεταλλεία Θράκης.

ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΕ 1 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ.

Στα 21 δισ. δολάρια η αξία των μεταλλευμάτων στη Χαλκιδική

Από αριστερά ο Συμεών Τσομώκος διευθυντής Δημοσίων Σχέσων της εταιρείας, ο Πέτρος Στρατουδάκης γεν. διευθυντής της «Ελληνικός Χρυσός», ο Γιώργος Μαρκόπουλος γεν. διευθυντής της Χρυσωρυχεία Θράκης και

Από αριστερά ο Συμεών Τσομώκος διευθυντής Δημοσίων Σχέσων της εταιρείας, ο Πέτρος Στρατουδάκης γεν. διευθυντής της «Ελληνικός Χρυσός», ο Γιώργος Μαρκόπουλος γεν. διευθυντής της Χρυσωρυχεία Θράκης και ο Δημήτρης Δημητριάδης τεχνικός σύμβουλος

Της Μανταλένας Πίου

Επιφυλάξεις για τη δυνατότητα της ελληνικής πολιτείας να διαχειριστεί μία μεγάλη επένδυση, όπως αυτή της καναδικής El Dorado στα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής, όπου ελέγχει το 95% και του Περάματος Έβρου (100%) εξέφρασαν στελέχη της εταιρείας, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες, αφήνοντας να εννοηθεί πως η εταιρεία θα μπορούσε να αποχωρήσει αν δεν διαμορφωθεί ένα σταθερό και καθαρό τοπίο για τις επενδύσεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, η αξία των μεταλλευμάτων σε βάθος εικοσαετίας μπορεί να φθάνει στα 20 – 21 δισ. δολάρια σε τρέχουσες τιμές στη Χαλκιδική και γύρω στο 1,6 δισ. δολάρια στο Πέραμα, ενώ σε 1,6 δισ. ευρώ εκτιμώνται οι φόροι που θα μπορούσε να εισπράξει το ελληνικό δημόσιο σε ορίζοντα εικοσαετίας. Οσο για τις επενδύσεις για την εκμετάλλευση των μεταλλείων αυτές ανέρχονται σε περίπου 1 δισ. ευρώ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικός Χρυσός», της εταιρείας που εκμεταλλεύεται τα μεταλλεία στη Χαλκιδική, Πέτρος Στρατουδάκης δήλωσε ότι η επένδυση είναι συμβατή με τους άλλους παραγωγικούς τομείς της περιοχής και ότι πραγματοποιείται με τους αυστηρότερους περιβαλλοντικούς κανονισμούς, με βάση την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Πρόσθεσε ότι το επενδυτικό σχέδιο δεν προβλέπει τη χρήση κυανούχου νατρίου για την επεξεργασία του χρυσού, ενώ για το αρσενικό, είπε ότι υπάρχει στην περιοχή και δεν είναι υλικό που μεταφέρει η εταιρεία. Εκτίμησε την αξία σε τρέχουσες τιμές των διαπιστωμένων μετάλλων (χρυσός, χαλκός, άργυρος, ψευδάργυρος και μόλυβδος) σε περίπου 11 δισ. δολ. σε βάθος 20ετίας, προσθέτοντας ότι υπάρχουν προοπτικές για τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση πρόσθετων ποσοτήτων, ικανών να διπλασιάσουν την αξία των μετάλλων, στα 20 – 21 δισ. δολάρια.

Ας σημειωθεί ότι από τα διαπιστωμένα μέταλλα, ο χρυσός σήμερα αντιστοιχεί σε περίπου 55%.

«Το βασικό ζήτημα είναι αν αυτή τη στιγμή στη χώρα θα διαμορφώσουμε ένα καθαρό και μεθοδικό τοπίο για τις επενδύσεις. Αν ναι, θα μείνουμε, αν όχι…..» είπε, προσθέτοντας ότι «το ερώτημα είναι αν η ελληνική πολιτεία μπορεί να διαχειριστεί μία επένδυση τέτοιου μεγέθους» για να καταλήξει ότι «σε αυτό έχω επιφυλάξεις».

Απέδωσε τις τοπικές αντιδράσεις σε μικροπολιτικά συμφέροντα παραγόντων από όλα τα κόμματα, διευκρινίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν εννοεί κάποιο συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα. Εθεσε πολλά ερωτήματα για τις θέσεις που εκφράζει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, λέγοντας ότι δεν αποτελεί μελέτη αλλά άποψη για την περιβαλλοντική μελέτη, η οποία εκπονήθηκε με τη συμμετοχή και 10 εργαστηρίων του ΑΠΘ, και ως γνωστόν έχει εγκριθεί από την κυβέρνηση.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το δημοσίευμα του Έθνους, που αναπαράγωντας τα λόγια του φωστήρα της οικονομίας που τόσο καίγεται για την εθνική μας οικονομία, παράλληλα με τον οικονομικό σχεδιασμό της Ελληνικός Χρυσός, Πέτρου Στρατουδάκη, κάθε μέρα θα «μπαίνουν» στην Θράκη σε κυκλοφορία, 800.000!!! Μιλάμε για Τζακ-Ποτ! Τόσα λεφτά φτάνουν για να πληρωθούν όλοι οι γιατροί για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι, και να τους περισσέψουν κιόλας…

Στο τραπέζι επένδυση 1 δισ. δολαρίων

Επενδύσεις για την εξόρυξη χρυσού και άλλων μεταλλευμάτων που θα ξεπεράσουν το ένα δισ. δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια και θα προκαλέσουν σε βάθος 20ετίας τη δημιουργία 5.000 θέσεων εργασίας και ημερήσιο τζίρο 800.000 ευρώ στη Βόρεια Ελλάδα προγραμματίζει η καναδική εταιρεία Eldorado Gold.

Τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική

Τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική

Οι δύο θυγατρικές της, «Ελληνικός Χρυσός», που δραστηριοποιείται στη Χαλκιδική, και «Χρυσωρυχεία Θράκης» που θέλει να αναπτύξει το μεταλλείο του Περάματος στον Εβρο, παρουσίασαν χθες τα επενδυτικά τους σχέδια, ωστόσο εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσο η ελληνική πολιτεία μπορεί να διαχειριστεί τέτοιες επενδύσεις, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της αποχώρησης.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικός Χρυσός» Πέτρος Στρατουδάκης και ο γενικός διευθυντής των «Χρυσωρυχείων Θράκης» Γιώργος Μαρκόπουλος, αναφερόμενοι ο μεν στις αντιδράσεις στη Χαλκιδική και ο δε στην καθυστέρηση της αδειοδότησης του έργου, σχολίασαν: «Το θέμα είναι αν μπορεί η ελληνική πολιτεία να διαχειριστεί τέτοιες επενδύσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στρατουδάκης και συνέχισε: «Εχω επιφυλάξεις για το αν μπορεί», σημείωσε για να πάρει τη σκυτάλη ο κ. Μαρκόπουλος: «Η Ελλάδα έχει 101 δημόσια μεταλλεία. Αυτό που πρέπει να απαντήσουμε είναι αν θέλουμε να αξιοποιήσουμε αυτή τη μεγάλη περιουσία. Θα πρέπει να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε». Επιπλέον ο κ. Στρατουδάκης είπε ότι «σαν χώρα θα πρέπει να δημιουργήσουμε μεθοδικό και καθαρό επενδυτικό τοπίο. Αν αυτό συμβεί, η εταιρεία θα παραμείνει».

Οι αντιδράσεις
Ο διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικός Χρυσός» απέδωσε τις αντιδράσεις στην επένδυση στη Χαλκιδική «σε συμφέροντα παραγοντισμού στις τοπικές κοινωνίες. Αντιδρούν στελέχη από όλα τα κόμματα. Μάλιστα τα τελευταία 15 χρόνια θα δείτε τα ίδια πρόσωπα στο προσκήνιο».

Και οι δύο εκπρόσωποι απάντησαν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τις ανησυχίες των κατοίκων σε συγκεκριμένα θέματα. Στο ζήτημα της χρήσης κυανίου για την εξόρυξη χρυσού ο κ. Στρατουδάκης είπε ότι στα μεταλλεία της Χαλκιδικής δεν θα χρησιμοποιηθεί, ενώ για το Πέραμα του Εβρου ο κ. Μαρκόπουλος δήλωσε ότι θα χρησιμοποιηθεί κυανιούχο νάτριο όπως και στο 95% των χρυσωρυχείων του κόσμου. Διαβεβαίωσαν για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος με την ολοκλήρωση των επενδύσεων και επανέλαβαν ότι τηρούνται όλα όσα προβλέπονται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η αξία των βεβαιωμένων κοιτασμάτων στα μεταλλεία της Χαλκιδικής (χρυσός, χαλκός, άργυρος, μόλυβδος και ψευδάργυρος) είναι στα 11 δισ. δολάρια. Η εταιρεία θα προχωρήσει σε έρευνες καθώς εκτιμά ότι η αξία είναι διπλάσια. Με τα 11 δισ. δολάρια το κράτος σε βάθος 20ετίας θα έχει έσοδα της τάξης των 4 δισ. ευρώ.

Στο Πέραμα το κοίτασμα χρυσού υπολογίζεται σε 1 εκατ. ουγγιές και η αξία του είναι στα 1,6 δισ. δολάρια. Η άμεση προτεινόμενη επένδυση είναι της τάξης των 150 εκατ. ευρώ και σε βάθος δεκαετίας θα επενδυθούν άλλα 190 εκατ. ευρώ. Οι άμεσες θέσεις εργασίας ανέρχονται σε 200 και η έμμεση απασχόληση σε 800. Η Eldorado Gold από τα μεταλλεία στη Χαλκιδική και τη Θράκη θα εξάγει μέταλλα αξίας 1 δισ. δολαρίων, ενώ από τον περσινό Φεβρουάριο μέχρι τώρα έχει επενδύσει 100 εκατ. ευρώ και μέσα σε έναν χρόνο αύξησε τον αριθμό των εργαζομένων από 400 σε 1.200.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s