Επανέρχεται το Curiosity και επιστρέφει στα καθήκοντά του

Είχε παρουσιάσει πρόβλημα στη μνήμη του και είχε τεθεί αυτόματα σε κατάσταση αναμονής

Το Curiosity συνέρχεται από τη «νάρκωση»
Αυτοπορτρέτο του Curiosity που δημιουργήθηκε από τη συρραφή 66 επιμέρους λήψεων. Ο βραχίονας που τράβηξε τις φωτογραφίες δεν διακρίνεται. (Φωτογραφία: NASA/JPL-Caltech/MSSS )
Το ρομπότ Curiosity στον Άρη συνήλθε από την «κατάσταση ασφαλούς λειτουργίας» στην οποία είχε τεθεί λόγω βλάβης σε ένα τσιπ μνήμης flash. Με τον εφεδρικό υπολογιστή να λειτουργεί κανονικά, η NASA εκτιμά ότι ο τροχοφόρος εξερευνητής θα επιστρέψει στα καθήκοντά του την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το Βήμα, οι διαχειριστές της αποστολής στο Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA ενεργοποίησαν το εφεδρικό σύστημα στις 28 Φεβρουαρίου, όταν παρουσιάστηκε δυσλειτουργία στην πρωτεύουσα μνήμη όπου αποθηκεύονται τα αποτελέσματα της αποστολής. Το ρομπότ τέθηκε αυτόματα σε κατάσταση αναμονής.

Θύμα της κοσμικής ακτινοβολίας;

Τα αίτια της βλάβης παραμένουν άγνωστα, δεν αποκλείεται όμως να επλήγη το ρομπότ από την ισχυρή κοσμική ακτινοβολία που λούζει την αφιλόξενη επιφάνεια του Άρη.

Η NASA αποφάσισε τελικά να αντιστρέψει τη λειτουργία των δύο υπολογιστών του σκάφους έτσι ώστε το σύστημα που παρουσίασε πρόβλημα να οριστεί ως εφεδρικός.

«Σημειώνουμε ικανοποιητική πρόοδο στην επιχείρηση ανάκτησης»
δήλωσε ο Ρίτσαρντ Κουκ του JPL. Πρόσθεσε ότι, πριν επανέλθει πλήρως το Curiosity, ο νέος υπολογιστής πρέπει να τροφοδοτηθεί με δεδομένα για την γενική κατάσταση των οργάνων και την ακριβή θέση του ρομποτικού βραχίονα, μεταξύ άλλων.

Το Curiosity προσεδαφίστηκε τον Αύγουστο στον Κρατήρα Γκέιλ προκειμένου να εξετάσει αν ο Άρης διέθετε ποτέ τις κατάλληλες συνθήκες για την εμφάνιση μικροβιακής ζωής.

Η πρώτη του σημαντική ανακάλυψη ήταν μια περιοχή με στρογγυλεμένες πέτρες, πιθανότατα τα χαλίκια και τα βότσαλα από την κοίτη ενός αρχαίου ποταμού.

Στις αρχές Φεβρουαρίου έβαλε για πρώτη φορά μπρος το τρυπάνι του, και συνέλεξε δείγματα τα οποία περιμένουν τώρα να αναλυθούν από το ενσωματωμένο εργαστήριο.

Νωρίτερα, το Curiosity είχε αναστείλει την έρευνά του λόγω της βλάβης

Αναστέλλει την έρευνά του το Curiosity λόγω βλάβης

Βλάβη παρουσίασε το ρομπότ Curiosity της NASA, που εξερευνεί την επιφάνεια του πλανήτη Άρη, σύμφωνα με το BBC.

Το Curiosity έχει υποστή ηλεκτρονική μικροβλάβη και τέθηκε σε safe mode προκειμένου οι μηχανικοί της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας να εξετάσουν το μέγεθος του προβλήματος.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των τεχνικών της NASA κάνουν λόγο για βλάβη που προκλήθηκε από «πειραγμένα» αρχεία στη μνήμη flash του ρομπότ.

Εξαιτίας της μικροβλάβης, το Curiosity έχει αναστείλει την έρευνά του έως ότου διορθωθεί η κατάσταση και ο κεντρικός υπολογιστής αναλάβει και πάλι το έλεγχο του ρομπότ.

Το Curiosity αναλύει δείγματα εδάφους και πετρωμάτων στον «Κόκκινο Πλανήτη». Αυτή τη στιγμή, λόγω της αδυναμίας του κεντρικού υπολογιστή του να δώσει εντολές στο μηχάνημα, το ρομπότ λειτουργεί με εφεδρικό υπολογιστή.

Ο επικεφαλής του έργου, Ρίτσαρντ Κουκ, μιλώντας στην διαδικτυακή πύλη space.com είπε ότι «Είναι ακόμη νωρίς» και πρόσθεσε:

«Μάλλον έχουν μπροστά μας αρκετές ημέρες, ίσως και μια ολόκληρη εβδομάδα, προκειμένου να επανέλθουν τα πράγματα σε φυσιολογικούς ρυθμούς»

πηγή: Ημερησία

Advertisements

One thought on “Επανέρχεται το Curiosity και επιστρέφει στα καθήκοντά του

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s