Εβδομήντα δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν και 232 φυλακίστηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο το 2012

Το 2012 ήταν μία από τις χειρότερες χρονιές για την ελευθερία του Τύπου, καθώς σε ολόκληρο τον κόσμο ο αριθμός των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν ή φυλακίστηκαν ανήλθε σε επίπεδα ρεκόρ, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ).

Εβδομήντα δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν εν ώρα εργασίας – οι μισοί από αυτούς έπεσαν θύματα δολοφονίας. Ο αριθμός των δημοσιογράφων που φυλακίστηκαν ανήλθε το 2012 σε 232 από 179 που
ήταν το 2011 -αριθμός ρεκόρ από το 1990 που ξεκίνησε η Επιτροπή να καταγράφει το φαινόμενο.

Ο Ρομπ Μαχόνεϊ, αναπληρωτής διευθυντής της CPJ είπε ότι οι περισσότεροι δημοσιογράφοι που σκοτώθηκαν ή φυλακίστηκαν εργάζονταν ως freelancers κι αναζητούσαν πληροφορίες για πολιτικά θέματα τοπικού ενδιαφέροντος ή θέματα διαφθοράς χωρίς να έχουν την στήριξη μεγάλων δημοσιογραφικών οργανισμών.

Σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά σε χώρες με απολυταρχικά καθεστώτα, δεν διενεργήθηκε έρευνα για τις συνθήκες θανάτου των δημοσιογράφων.

«(Το ποσοστό) στέλνει ένα φοβερό μήνυμα στην δημοσιογραφική κοινότητα, αν ένα από τα μέλη της σκοτώνεται και δεν συμβαίνει τίποτα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απειλή από την ατιμωρισία για τους ανεξάρτητους δημοσιογράφους – ερευνητές, ειδικά στις απολυταρχικές χώρες», είπε ο ίδιος.

Οι περισσότεροι προμελετημένοι φόνοι καταγράφηκαν στη Σομαλία -όπου δεν δικάστηκε ούτε μία τέτοια υπόθεση- στο Πακιστάν και στη Βραζιλία, παρότι έχει δημοκρατικό καθεστώς.

«Πρόκειται για μία χώρα που θα φιλοξενήσει τους Αγώνες για το Παγκόσμιο Κύπελο και τους Ολυμπιακούς, είναι μία σημαντική χώρα και δεν θα έπρεπε να σκοτώνονται δημοσιογράφοι για τα ρεπορτάζ τους σε μία χώρα όπως η Βραζιλία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Άλλες δημοκρατικές χώρες όπου η CPJ διαπίστωσε ότι η ελευθερία του Τύπου όλο και περιορίζεται είναι η Νότια Αφρική, η Ιταλία και η Ουγγαρία–οι δύο τελευταίες, μάλιστα, είναι μέλη της ΕΕ.

Όπως είπε ο Μαχόνεϊ, στις λειτουργικές δημοκρατίες οι δημοσιογράφοι δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις και να φυλακίζονται για τα όσα γράφουν, αλλά αγωγές εις βάρος τους για συκοφαντική δυσφήμιση που θα διευθετούνται στα αστικά δικαστήρια.

πηγή: Ημερησία

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s