Υπόθεση Ήλιος: Καταδίκη 122 χρόνια οι 3 από τους 4 μετατρέπεται σε 77.000 ευρώ για τον καθένα για το θάνατο 121 ανθρώπων!

Ένοχοι για ανθρωποκτονία από ενσυνείδητη αμέλεια, σε βαθμό πλημμελήματος, με τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, κρίθηκαν από το Εφετείο Αθηνών, οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της συντριβής του αεροσκάφους της «Ήλιος», στις 14/8/2005, στο Γραμματικό Αττικής, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 121 ανθρώπων.

Ένοχοι κρίθηκαν οι 3 από τους 4 κατηγορούμενους στην Ελλάδα, Δημήτρης Πανταζής, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, ο Γιώργος Κικκίδης, Διευθυντής Πτητικών Επιχειρήσεων και ο Γιάνκο Στοϊμένοφ, αρχιπιλότος της εταιρείας, ενώ απαλλάχθηκε των κατηγοριών του ο μηχανικός της εταιρείας, που έλεγξε το αεροσκάφος την ημέρα της μοιραίας πτήσης, Άλαν Ίργουιν.

Στους κατηγορούμενους επιβλήθηκε ποινή 122 χρόνια κάθειρξης στον καθένα, από τα οποία θα εκτίσουν 10 και τα οποία μετατράπηκαν σε χρηματική ποινή, προς 77.000 ευρώ περίπου για κάθε κατηγορούμενο, δεδομένου ότι η υπόθεση στην Ελλάδα, εισήχθη ως πλημμέλημα.

Για μία «ικανοποιητική απόφαση στο πλαίσιο του κατηγορητηρίου», έκανε λόγο ο Απόστολος Πόντας, εκ των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής, σημειώνοντας ωστόσο ότι η πολιτική αγωγή έδωσε τη μάχη με πολύ περιορισμένα όπλα και εφόδια, καθώς το κατηγορητήριο ήταν αναφορικά με πλημμεληματικές πράξεις, οι οποίες ωστόσο επί της ουσίας είχαν κακουργηματικό χαρακτήρα.

Ερωτηματικά δημιουργούνται και για την εξέλιξη της υπόθεσης στην Κύπρο, εφόσον η απόφαση θεωρηθεί τελεσίδικη στην Αθήνα. Ο συνήγορος υπεράσπισης των καταδικασθέντων, Στέλιος Βουδούρης, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι «δικονομικά και πρακτικά η σημασία της εδώ απόφασης είναι τεράστια, γιατί οριοθετεί την όλη υπόθεση στο πλαίσιο ενός πλημμελήματος, ήδη μετατραπέντος σε χρήμα». Απαντώντας για την εξέλιξη της υπόθεσης και αν θα υποβληθεί αίτημα παραπομπής της στον Άρειο Πάγο, είπε ότι αυτό σχετίζεται με τη μελέτη της απόφασης, από τη μία, «αφετέρου είναι και θέμα τακτικής ή και στρατηγικής επιλογής σε σχέση και με την υπόθεση στην Κύπρο. Ως προς τους τρεις καταδικασθέντες η διαδικασία στην Κύπρο θα καλύπτεται από το αμετάκλητο της εδώ διαδικασίας, όταν εδώ καταστεί αμετάκλητη η απόφαση».

πηγή: 902.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s