Οι υπερεξουσίες του νέου Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη

Πάρτε ανάσα, και διαβάστε το πρώτο πακέτο αρμοδιοτήτων που εκχωρήθηκαν σήμερα στον νέο Γ.Γ. Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Αρμοδιότητες που μέχρι σήμερα κατείχε ο υπουργός Οικονομικών, και σύμφωνα με την απόφαση του Γιάννη Στουρνάρα, αλλά και της τρόικα, δεν γίνεται να επιστραφούν στο υπουργείο μελλοντικά.

Διευρυμένες αρμοδιότητες που αφορούν τη λειτουργία και τη δράση των εφοριών, των τελωνείων, την επίτευξη των στόχων τους για την είσπραξη εσόδων, την τοποθέτηση προϊσταμένων, αλλά και την υποβολή προτάσεων για νομοθετικές ρυθμίσεις στους τομείς αυτούς εκχωρούνται, μεταξύ άλλων, στον γενικό γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη.

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, στον γενικό γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων μεταβιβάζονται:

– η άσκηση αρμοδιοτήτων σε θέματα των οργανικών μονάδων και των Ειδικών Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών, που υπάγονται στις ακόλουθες Γενικές Διευθύνσεις και Υπηρεσίες:

α. Γραφείο Γενικού Γραμματέα,

β. Γενική Διεύθυνση Φορολογίας,

γ. Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων,

δ. Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης,

ε. Γενική Διεύθυνση Γενικού Χημείου του Κράτους,

στ. Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης,

ζ. Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης, που συγκροτούν την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

η υποβολή ερωτημάτων προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, η αποδοχή των γνωμοδοτήσεων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ως και η αποδοχή και έγκριση πρακτικών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, εκτός των πρακτικών συμβιβασμού για την αναγνώριση απαιτήσεων κατά του Ελληνικού Δημοσίου,

τα ερωτήματα και οι αποφάσεις για την επιλογή, προαγωγή, τοποθέτηση, μετακίνηση, μετάθεση των υπαλλήλων και των προϊσταμένων των οργανικών μονάδων και των Ειδικών Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών.

– η εισήγηση για τον ορισμό μελών των Υπηρεσιακών Συμβουλίων και η έκδοση πράξεων για τη σύσταση, συγκρότηση και ορισμό μελών των μόνιμων και ευκαιριακών συλλογικών οργάνων,

η εισήγηση για την εκπροσώπηση του Ελληνικού Δημοσίου,

η εισήγηση για την εκπροσώπηση στην Ε.Ε. και τους διεθνείς οργανισμούς, – η έκδοση εγκυκλίων και οδηγιών.

Οι αρμοδιότητες αυτές, όπως ορίζονται στην εγκύκλιο, μεταβιβάζονται για την άσκηση των καθηκόντων του γενικού γραμματέα που είναι:

– Η διαμόρφωση και η επικαιροποίηση σε ετήσια βάση του στρατηγικού σχεδιασμού της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, των ποιοτικών και ποσοτικών στόχων και κριτηρίων αξιολόγησης των οργανικών μονάδων και ειδικών αποκεντρωμένων υπηρεσιών, που υπάγονται σε αυτήν καθώς και του προσωπικού τους.

Η τοποθέτησης των προϊσταμένων των οργανικών μονάδων και ειδικών αποκεντρωμένων υπηρεσιών που υπάγονται στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

– Η υποβολή προτάσεων νομοθετικών ρυθμίσεων προς τον Υπουργό Οικονομικών σε ζητήματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του.

Η εισήγηση στον υπουργό Οικονομικών της υποβολής προτάσεων για την έκδοση προεδρικών διαταγμάτων με τα οποία επέρχονται αλλαγές στον αριθμό, στην οργάνωση, στις αρμοδιότητες και στην διάρθρωση των οργανικών μονάδων και υπηρεσιών που υπάγονται στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, καθώς και στην κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού. – Η μεταφορά πόρων μεταξύ των οργανικών μονάδων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

– Η λήψη μέτρων για την διασφάλιση της διαφάνειας και την καταπολέμηση της διαφθοράς στις υπηρεσίες που υπάγονται στις αρμοδιότητες του, καθώς και η απόφαση της έναρξης διαδικασίας πειθαρχικής δίωξης,

– Η οργάνωση προγραμμάτων μετεκπαίδευσης και εξειδίκευσης του προσωπικού που υπάγεται στις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας. Από τις αρμοδιότητες του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων εξαιρούνται:

– οι αποσπάσεις και μετατάξεις υπαλλήλων άλλων φορέων σε οργανικές μονάδες και ειδικές αποκεντρωμένες υπηρεσίες που υπάγονται στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, καθώς και οι αποσπάσεις και μετατάξεις υπαλλήλων που υπάγονται στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σε υπηρεσίες άλλων Υπουργείων ή φορέων,

– Οι πράξεις πρόσληψης και διορισμού προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς και ανάθεσης μίσθωσης έργου σε φυσικά πρόσωπα, – Ο ορισμός των μελών των Υπηρεσιακών Συμβουλίων.

πηγή: Xrimaonline

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s