Μερικώς υπεύθυνη η Shell για πετρελαιοκηλίδα στο Δέλτα του Νίγηρα

Μερική ευθύνη για τη ρύπανση που προκλήθηκε στο Δέλτα του Νίγηρα επέρριψε το ολλανδικό δικαστήριο στη Royal Dutch Shell, υπό την έννοια ότι η εταιρεία θα έπρεπε να έχει προλάβει την πράξη δολιοφθοράς στις εγκαταστάσεις της.

Το περιφερειακό δικαστήριο της Χάγης κάλεσε την Shell να αποζημιώσει με άγνωστο ποσό έναν αγρότη, αλλά απέρριψε τέσσερις άλλες αγωγές που είχαν κατατεθεί εις βάρος της ολλανδικής μητρικής εταιρείας.

Η υπόθεση αφορά την αγωγή που κατέθεσαν τέσσερις Νιγηριανοί και η περιβαλλοντική οργάνωση Friends of the Earth (Φίλοι της Γης) το 2008 στην Ολλανδία, όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της Shell διεκδικώντας αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη εξαιτίας της ρύπανσης του εδάφους και της θάλασσας στην περιοχή του Δέλτα του Νίγηρα.

Οι ενάγοντες κατηγορούσαν τον πετρελαϊκό κολοσσό ως υπεύθυνο για τη δημιουργία τριών πετρελαιοκηλίδων από το 2004 έως το 2007 στο Δέλτα του ποταμού Νίγηρα, που δεν είχαν μόνο οικολογικές αλλά και οικονομικές επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων.

Η περιβαλλοντική οργάνωση δήλωσε πως ελπίζει ότι αυτή η υπόθεση θα δημιουργήσει προηγούμενο για αξιώσεις απέναντι σε πολυεθνικές εταιρείες. Το δικαστήριο δέχτηκε το επιχείρημα της Shell ότι οι πετρελαιοκηλίδες προκλήθηκαν από σαμποτάζ και όχι από κακή συντήρηση των εγκαταστάσεών της, όπως ισχυρίζονταν οι Νιγηριανοί.

Οι Νιγηριανοί–ψαράδες και αγρότες–υποστήριξαν ότι δεν μπορούσαν να θρέψουν πλέον τις οικογένειές τους επειδή η περιοχή μολύνθηκε από πετρέλαιο από τους αγωγούς της Shell και από τις εγκαταστάσεις παραγωγής. Αυτή είναι η πρώτη φορά που κατατίθεται αγωγή εις βάρος ολλανδικής εταιρείας σε τοπικό δικαστήριο για αδικήματα που φέρεται ότι διέπραξε θυγατρική της.

πηγή: Ναυτεμπορική

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s