Τελικά ΥΠΑΡΧΕΙ χρυσός στην Ελλάδα: Τριπλασιάστηκαν τα ενεχυροδανειστήρια- Εμπρός για την Ανάπτυξη του τοκογλύφου

Τα τελευταία χρόνια, αυτά του pick της κρίσης στην Ελλάδα, ζούμε μιαν ΑΝΑΠΤΥΞΗ, που όμοια δεν έχει ξαναγνωρίσει ο τόπος, παρά μόνο κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

Τα ενεχυροδανειστήρια γνώρισαν, και ακόμη γνωρίζουν, θαυμαστή άνθηση. Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ τηλεοπτικού σταθμού, ο αριθμός τους μόνο στην Αττική έχει φτάσει τα 4.500!!

Κάθε γειτονιά πλέον, σε αρκετές πόλεις, έχει και τον δικό της… καλό άνθρωπο που στηρίζει τον συμπολίτη του στην ανάγκη, και του προσφέρει ρευστό, σε αντάλλαγμα των χρυσαφικών και των ασημικών του. Κάποιοι μάλιστα το προχωράνει ακόμη περισσότερο, καθώς αγοράζουν ακόμη και αυτοκίνητα, συσκευές, μέχρι και σπίτια!

Δεν γνωρίζουμε εαν για κάθε λουκέτο που μπαίνει σε κάποια επιχείρηση, ανοίγει κάποιο ενεχυροδανειστήριο, όμως το σίγουρο είναι πως μετά από κάθε λουκέτο, δημιουργούνται αρκετοί νέοι πελάτες-πρώην εργαζόμενοι, που αναζητούν χρήματα, ξεπουλώντας την περιουσία τους στους καλούς αυτούς ανθρώπους.

Με χαρά λοιπόν μάθαμε την Τετάρτη, πως στο πλαίσιο της ανάπτυξης στην οποία κινούμαστε σαν χώρα, έχουν πλέον ΤΡΙΠΛΑΣΙΑΣΤΕΙ οι ενάρξεις ενεχυροδανειστηρίων και καταστημάτων αγοράς χρυσού. Σύμφωνα με τα στοιχεία Μητρώου Φορολογουμένων για την έναρξη των ενεχυροδανειστηρίων και καταστημάτων αγοράς χρυσού την τριετία 2010-2012:

• Το 2010 έκαναν έναρξη 81 επιχειρήσεις με το συγκεκριμένο αντικείμενο, ενώ δηλώθηκε και η έναρξη λειτουργίας 28 υποκαταστημάτων.

• Το 2011 έκαναν έναρξη 198 επιχειρήσεις και δηλώθηκε και η έναρξη 121 υποκαταστημάτων.

• Το 2012 έκαναν έναρξη 274 επιχειρήσεις και δηλώθηκε και έναρξη 245 υποκαταστημάτων. Το έγγραφο που φέρει την υπογραφή του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη αποκαλύπτει ότι στους 292 ελέγχους που έχει διενεργήσει το ΣΔΟΕ το ποσοστό παραβατικότητας ξεπερνά το 60%, ενώ, όπως αναφέρεται έχουν ήδη προκύψει 1885 παραβάσεις και οι έλεγχοι συνεχίζονται. Παρά την εντυπωσιακή αύξηση του ενδιαφέροντος για έναρξη ενεχυροδανειστηρίων και καταστημάτων χρυσού, τα στοιχεία του εισοδήματος κινούνται εξαιρετικά χαμηλά.

Για τις επιχειρήσεις Φυσικών Προσώπων, τα στοιχεία έχουν ως εξής:

-Οικονομικό Έτος 2011: 203 επιχειρήσεις με μέσο εισόδημα 4.139 ευρώ,

-Οικονομικό Έτος 2012: 380 επιχειρήσεις με μέσο εισόδημα 5.109 ευρώ.

Τα παραπάνω στοιχεία απευθύνονται μονάχα στα εν λόγω μαγαζιά που έχουν ΝΟΜΙΜΗ άδεια, με τις ευλογίες της Πολιτείας. Υπολογισμός για τους άλλους, που το καθεστώς, σε αντίθεση με τους παραπάνω, το καθεστώς ονομάζει ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ, στοιχεία δεν έχουμε…
Ευτυχώς όμως, έχουμε στοιχεία για τις παραβάσεις τις οποίες κάνουν οι ΝΟΜΙΜΟΙ τοκογλύφ…, μας συγχωρείτε, ενεχυροδανειστές.
Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν νωρίτερα τον Ιανουάριο, η παραβατικότητα στα συγκεκριμένα μαγαζιά φτάνει το ύψος του 60%!
Ο υφυπουργός Οικονομικών Μαυραγάνης, δήλωσε στη βουλή πως το ΣΔΟΕ έχει διενεργήσει 292 ελέγχους σε ενεχυροδανειστήρια, από τους οποίους έχουν προκύψει 1.885 παραβάσεις, ενώ το ποσοστό παραβατικότητας ξεπερνά το 60%, γίνονται δε και άλλοι έλεγχοι που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Κάπως έτσι εξηγούνται και το πλήθος καταγγελειών που υπάρχουν στο διαδίκτυο, την ώρα βέβαια που οι επώνυμες καταγγελείες είναι πιο λίγες, προφανώς υπό το καθεστώς του φόβου.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της Κρήτης, όπου συνελήφθησαν παράνομοι «αργυράμοιβοι», όπως διαβάσαμε στο edromos:

Συλλήψεις και βαριές κατηγορίες στην Κρήτη για υποθέσεις κλεμμένου χρυσού

Τις υπόνοιες για κυκλώματα παρανομίας γύρω από τη ραγδαία αύξηση των ενεχυροδανειστηρίων στην Ελλάδα και ειδικά στις πόλεις της περιφέρειας επιβεβαιώνουν οι αστυνομικές αποκαλύψεις στην Κρήτη μετά τη σύλληψη τριών αργυραμοιβών στο Ηράκλειο με την κατηγορία της παράνομης κατοχής χρυσού, που όπως αποδείχτηκε προέρχεται από κλοπές και ληστείες στην ευρύτερη περιοχή του Νομού.
Ήδη από τον Αύγουστο του 2011 είχε επισημανθεί η ραγδαία αύξηση των ενεχυροδανειστηρίων μετά και το «άνοιγμα» του επαγγέλματος του αργυραμοιβού. Η οικονομική κρίση δημιούργησε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για αετονύχηδες που είχαν ζεστό χρήμα να προσφέρουν για να ανταλλάξουν τα κοσμήματα πολιτών που βρίσκονταν σε ανάγκη.
Ωστόσο, γύρω από τα ενεχυροδανειστήρια, τα οποία έφτασαν να διαφημίζονται ακόμα και στην τηλεόραση, αναπτύσσεται μια ολόκληρη παραοικονομία που πολλές φορές εμπορεύεται και προϊόντα εγκλήματος.
Από τον Φεβρουάριο του 2012, ο τότε διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Κέντρου Αργυροχρυσοχοΐας (ΕΛΚΑ), κ. Βασίλης Λύκος, επεσήμαινε πως η αύξηση των ενεχυροδανειστηρίων ακολουθείται από μια αναλογική αύξηση των κλοπών και ληστειών, ενώ τόνιζε πως το φαινόμενο ακολουθεί κατά πόδας την έλευση του ΔΝΤ σε μια χώρα, όπως ακριβώς συνέβη και στην Αργεντινή τη δεκαετία του ‘90.

Κοσμήματα χωρίς παραστατικά
Στους πρώτους μαζικούς ελέγχους που είχαν γίνει στα ενεχυροδανειστήρια από το ΣΔΟΕ είχαν διαπιστωθεί σε ποσοστό 80% φορολογικές παραβάσεις. Τις μέρες των Χριστουγέννων μάλιστα η Ασφάλεια Ηρακλείου κατέσχεσε πάνω από δύο κιλά κοσμημάτων για τα οποία οι κάτοχοί τους δεν διέθεταν τα αντίστοιχα παραστατικά. Δικογραφία σχηματίστηκε σε βάρος δύο αντρών ηλικίας 38 και 40 ετών και σε βάρος 37χρονης επιχειρηματία του Ηρακλείου, για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, ενώ τα κατασχεθέντα κοσμήματα αφορούν συνολικά 24 περιπτώσεις κλοπών και διαρρήξεων. Όπως τονίζουν οι αστυνομικοί έχει εξιχνιαστεί μέχρι στιγμής περίπου το 1/4 των καταγγελιών κλοπών που έχουν σημειωθεί στην ευρύτερη περιοχή.
Παρ’ όλα αυτά η δράση των ενεχυροδανειστηρίων συνεχίζεται κανονικά με τον αριθμό τους να αυξάνεται συνεχώς, καθώς το θεσμικό πλαίσιο για την ίδρυση τέτοιας επιχείρησης απαιτεί μια απλή έναρξη στην Εφορία και μία βεβαίωση ποινικού μητρώου χωρίς καμία άλλη προδιαγραφή και καμία ανάγκη πιστοποίησης. Την ίδια στιγμή τα ενεχυροδανειστήρια γίνονται όλο και συχνότερα στόχος διαδηλωτών οι οποίοι τους αποδίδουν με συνθήματα, αλλά και κάποιες φορές με βιαιοπραγίες, τον ρόλο των σύγχρονων… μαυραγοριτών.

Με αυτό τον τρόπο, και μέσα σε αυτό το σκηνικό, συνεχίζουν υπ-άνθρωποι να εκμεταλλεύονται από ανθρώπους.

Και συνεχίζουν να το κάνουν με τις πλάτες του κράτους, αλλά και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, όπως ο ΣΚΑΙ του τιμωρού Αλ Αφούζ Ου. Να ξεζουμίζουν τους συνανθρώπους τους, που πολλοί από αυτούς φτάνουν ακόμη και στην αυτοκτονία υπό το βάρος των χρεών.

Σε τι διαφέρει η κατάσταση, από τα όσα βίωνε η χώρα κατά την διάρκεια της Κατοχής; Πως αγοράζουν όλοι αυτοί χρυσά και κοσμήματα; Από προέρχονται τα προϊόντα τους; Ποιό είναι το πρώτο μέρος που θα πήγαινε ένας κλέφτης, για να ξεφορτωθεί τη λεία του από ένα σπίτι που μόλις ξάφρισε;

φωνή βοώντος εν τη ερήμω…

 

 

Advertisements

One thought on “Τελικά ΥΠΑΡΧΕΙ χρυσός στην Ελλάδα: Τριπλασιάστηκαν τα ενεχυροδανειστήρια- Εμπρός για την Ανάπτυξη του τοκογλύφου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s