Βράβευση Παπαδήμου: Ο «Σωτήρας» να κάνει υποδείξεις, ο υπουργός να παριστάνει τον ηγέτη κι έξω ο λαός «να κλαίει και να πονά»

Με συνθήματα και αποδοκιμασίες υποδέχτηκαν τον Λουκά Παπαδήμο διαδηλωτές έξω από το κτίριο του ΙΟΒΕ στο Κεφαλάρι, όπου ο τεχνοκράτης πρώην πρωθυπουργός βραβεύτηκε από το Ίδρυμα με το «Αριστείο ΙΟΒΕ» για «τις πολύπλευρες υπηρεσίες του στη χώρα».

Από την πλευρά του, ο Λουκά Παπαδήμος στην ομιλία του κατά τη βράβευσή του έκανε λόγο για την ανάγκη συναίνεσης σε επίπεδο κοινωνίας και πολιτικής ώστε να αντιμετωπιστούν χρόνια προβλήματα της Ελλάδας.

Τάχθηκε υπέρ της αυστηρής εφαρμογής του προγράμματος, το οποίο όμως, όπως είπε, θα πρέπει να εμπλουτιστεί με μέτρα κατά της ανεργίας, τόνωσης της ζήτησης και της αύξησης της παραγωγής.

Καταλήγοντας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έξοδο από την κρίση, σημειώνοντας ωστόσο πως έχουν ακόμη να γίνουν πολλά. «Μόνο με ευχές, ιδεολογήματα και αστήριχτες ελπίδες δουλειά δεν γίνεται. Μπορεί να δημιουργήσουν ψευδαισθήσεις ότι υπάρχουν λύσεις για προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα για καιρό», δήλωσε.

Στα Νέα διαβάζουμε πως ο Λουκάς Παπαδήμος «πιστεύει στις δυνατότητές μας» και μας δείχνει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων, υπογραμμίζοντας σε όλους τους τόνους την ανάγκη αυστηρής εφαρμογής του προγράμματος, ενώ από το ίδιο δημοσίευμα αντλούμε και τους 8 πυλώνες που θέλει να θεμελιώσει ο υπουργός Οικονοικών Στουρνάρας, επάνω στις ισοπεδωμένες ζωές μας:

Tην αισιοδοξία του για την ολοκλήρωση της τιτάνιας προσπάθειας που καταβάλλει η Ελλάδα για έξοδο από την κρίση, εξέφρασε ο πρώην Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, μιλώντας σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ, όπου του απονεμήθηκε το βραβείο αριστείας του Ιδρύματος. Στην ίδια εκδήλωση ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι «αυτά που μας ενώνουν σήμερα, είναι περισσότερα από όσα μας χωρίζουν» και πρόσθεσε πως «είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε, γιατί εμείς οι Έλληνες, δείχνουμε τον καλύτερο μας εαυτό πάντα στις πλέον δύσκολες καταστάσεις».

«’Εχουν να γίνουν ακόμη πολλά ώστε να διαμορφωθούν συνθήκες μιας βιώσιμης ανάπτυξης αλλά και των προϋποθέσεων μείωσης της ανεργίας», είπε ο κ. Παπαδήμος, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του για τις δυσκολίες που περνούν περισσότεροι από ένα εκατ. συμπολίτες μας που βρίσκονται στην ανεργία.

Μόνο με ευχές, ιδεολογήματα και αστήριχτες ελπίδες δουλειά δεν γίνεται. Μπορεί να δημιουργήσουν ψευδαισθήσεις ότι υπάρχουν λύσεις για προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα για καιρό, τόνισε ο κ. Παπαδήμος.

Ο πρώην Πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της αυστηρής εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, επισημαίνοντας όμως ότι θα πρέπει να εμπλουτιστεί με μέτρα κατά της ανεργίας, τόνωσης της ζήτησης και της αύξησης της παραγωγής.

Τέλος, αναφέρθηκε κατ’ επανάληψη στην ανάγκη συναίνεσης σε επίπεδο κοινωνίας και πολιτικής για την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Την «Ελλάδα του αύριο» σκιαγράφησε ο υπουργός Οικονομικών

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε ομιλία του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του ΙΟΒΕ για τη βράβευση του πρώην Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, δήλωσε ότι «αυτά που μας ενώνουν σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι περισσότερα από όσα μας χωρίζουν» και πρόσθεσε πως «είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε, γιατί εμείς οι Έλληνες, δείχνουμε τον καλύτερο μας εαυτό πάντα στις πλέον δύσκολες καταστάσεις».

Παράλληλα, ο υπουργός προσπάθησε να σκιαγραφήσει την «Ελλάδα του αύριο. Την οικονομικά αυτοδύναμη Ελλάδα που θα είναι ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Οικογένειας». Για να συμβεί αυτό, ο κ. Στουρνάρας θεωρεί ότι θα πρέπει:

1. Η χώρα να αποκτήσει δεσπόζουσα θέση στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη συμμετέχοντας όχι μόνο στη διακίνηση αλλά και στην εξόρυξη ορυκτών καυσίμων.

«Αλλά παράλληλα πρέπει να έχει εκτελέσει ένα σοβαρό σχέδιο αξιοποίησης των ανεξάρτητων πηγών ενέργειας που θα την καταστήσει από τα πλέον αυτόνομα ενεργειακά κράτη. Και δεν είναι μόνο οι υδρογονάνθρακες που θα δυνητικά θα διαδραματίσουν πρωτεύοντα ρόλο, αλλά ένα σημαντικό φάσμα ορυκτών καυσίμων», κατά τον υπουργό.

2. Η ελληνόκτητη ναυτιλία να συνδράμει τα μέγιστα, στην έξοδο της χώρας από την ύφεση.

3. Η Ελλάδα να αναβαθμίσει το ρόλο της στην παγκόσμια διακίνηση και εμπορεία αγαθών.

Το παράδειγμα της συμφωνίας της Cosco με τη Hewlett-Packard, αλλά και της συμβολής που μπορεί να έχει η ΤΡΑΙΝ-ΟΣΕ, είναι χαρακτηριστικό των δυνατοτήτων που έχουν τα λιμάνια και ο σιδηρόδρομος της χώρας μας.

«Μπορούμε να γίνουμε μια μεγάλη εμπορική πύλη της Ευρώπης και όχι μόνο. Σε αυτό τον τομέα πρέπει να εξετάσουμε τη δυνατότητα και ο Διεθνής Αερολιμένας μας να προσελκύσει περισσότερες εμπορικές πτήσεις» υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας.

4. Η χώρα να κάνει άλματα στην επισκεψιμότητα της αν επιτρέψει στην Τουριστική Βιομηχανία να επεκταθεί.

5. Το νέο, υγιές και επαρκώς κεφαλαιοποιημένο ελληνικό τραπεζικό σύστημα που θεμελιώνεται τη στιγμή αυτή, να συνδράμει σημαντικά στη αναπτυξιακή πορεία τα επόμενα χρόνια.

6. Ο αγροτικός τομέας και η βιομηχανία τροφίμων και ποτών της χώρας να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη εξωστρέφεια.

7. Οι ελληνικές εταιρείες που εξειδικεύονται στην πληροφορική, τις τηλεπικοινωνίες και τις νέες τεχνολογίες να αποκτήσουν διεθνή επέκταση.

«Η Ελλάδα στο μέλλον μέσα από συγκέντρωση δυνάμεων μπορεί να δημιουργήσει διεθνείς πρωταθλητές και σε αυτόν τον κλάδο» δήλωσε ο υπουργός.

8. Η οικονομική μας διπλωματία και γενικότερα οι διεθνείς σχέσεις να συνδράμουν στην προσέλκυση επενδυτών και επιχειρηματιών που θα ενδιαφερθούν για την εγχώρια παραγωγή.

Και σαν κερασάκι στην τούρτα, για να έχουμε και μια… γεύση για το τι κλίμα επικρατούσε μέσα στο χώρα, και πως απόλαυσαν την βραδιά οι καλεσμένοι, δημοσιεύουμε τη φωτογραφία του blog tepedris.gr για το μενού που προβλεπόταν στο χθεσινό δείπνο…

πληροφορίες από tvxs.gr

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s