Πού θα δοθούν τα λαθραία ξύλα που κατασχέθηκαν κατά μήκος της χώρας!

Σε κοινωφελή ιδρύματα και οργανισμούς, παρουσία του αρμόδιου δασάρχη, διατίθενται κατά προτεραιότητα οι 13.088,75 τόνοι λαθραία υλοτομημένων ξύλων που κατασχέθηκαν κατά το έτος 2012 σε όλη την Ελλάδα, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία.

Σε περίπτωση, ωστόσο, που τα ξύλα κριθούν μη αναγκαία από αυτούς, μέσω δημοπρασίας διατίθενται στον πλειοδότη.

Σε περίπτωση δε, μικρών ποσοτήτων λαθροϋλοτομίας, τα ξύλα διατίθενται σε ειδικές κατηγορίες πολιτών, όπως π.χ. σε άπορες οικογένειες, με απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Όπως επισήμανε ο υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, η διαδικασία που ακολουθείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τη διάθεση των κατασχεμένων λαθραία υλοτομημένων ξύλων είναι αυτή που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία, τονίζοντας παράλληλα ότι η λαθροϋλοτόμηση είναι έγκλημα που καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του υπουργείου υπογραμμίζεται ότι, «το ΥΠΕΚΑ και οι αρμόδιες υπηρεσίες παραμένουν σε εγρήγορση προκειμένου να διαφυλάξουν τον φυσικό πλούτο της χώρας». Το υπουργείο καλεί, παράλληλα, τους πολίτες σε συνεργασία ενάντια σε καταστροφικές παραβατικές συμπεριφορές, υπενθυμίζοντας ότι έχουν τη δυνατότητα να καταγγέλλουν, άμεσα, περιστατικά λαθροϋλοτομίας στο Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας -τηλεφωνικός αριθμός: 1591.

Όπως επισημαίνει στην ίδια ανακοίνωσή του το ΥΠΕΚΑ, η καύση των μόλις υλοτομηθέντων -λαθραία ή μη- ξύλων δεν συνίσταται για καύση σε εστίες θέρμανσης, δεδομένης της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε υγρασία, που τα καθιστούν ακατάλληλα λόγω χαμηλής θερμαντικής απόδοσης και λόγω μεγάλων ποσοτήτων, εκπεμπόμενων από την καύση τους, μικροσωματιδίων.

Τέλος, όπως έγινε γνωστό, το ΥΠΕΚΑ αναλαμβάνει πρωτοβουλία και σε συνεργασία με συναρμόδια Υπουργεία, όπου αυτό απαιτείται, για σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων που αυστηροποιούν το θεσμικό πλαίσιο αντιμετώπισης της λαθροϋλοτομίας και διευκολύνουν τους ελέγχους.

Advertisements

One thought on “Πού θα δοθούν τα λαθραία ξύλα που κατασχέθηκαν κατά μήκος της χώρας!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s