Κύριε Πεπόνη, θα ελεγχθεί ο Βενιζέλος για πιθανή παραποίηση στοιχείων;

Η διαρροή από τη μεριά του οικονομικού Εισαγγελέα, κ. Πεπόνη, ότι το USB το οποίο παρέδωσε ο Βενιζέλος έχει γίνει/αλλοιωθεί στις 8 Ιουλίου του 2011, όχι μόνο δεν αποτελεί καμία απόδειξη αλλοίωσης, αλλά αντιθέτως θέτει το σοβαρό ερώτημα αν ο κ.Βενιζέλος προχώρησε σε σβήσιμο στοιχείων από το αποδεικτικό μέσο.
Το USB το οποίο παρέλαβε ο κ. Βενιζέλος, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσιάζει η πραγματογνωμοσύνη του HOT DOC, έπρεπε θεωρητικά να έχει εγγεγραμμένα στοιχεία για το πότε έγινε η αντιγραφή από το πρωτότυπο CD, πότε δημιουργήθηκε στη Γαλλία καθώς και πότε έγινε η εκτύπωση των 2059 στοιχείων που εμφανίζονται στην πραγματογνωμοσύνη.

Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αυτά τα στοιχεία, όπως υποστηρίζει ο κ. Πεπόνης, δείχνει (αν αυτό αληθεύει) ότι κάποιος μπορεί να αντέγραψε το USB σε άλλο USB, κάνοντας προχρονολόγηση και ταυτόχρονα καταστρέφοντας αποδεικτικά στοιχεία. Δηλαδή: Θα μπορούσε κάλλιστα ο οποιοσδήποτε, ακόμη και ο κ. Βενιζέλος που κατείχε επί 7 μήνες το επίμαχο USB, να το αντιγράψει, βάζοντας άλλες ημερομηνίες στο κομπιούτερ του.

Ο Γιώργος Καραθανάσης, πραγματογνώμονας που εξέτασε εργαστηριακά το USB του HOT DOC, στον οποίο γνωστοποιήσαμε ότι το USB Βενιζέλου, όπως παραδόθηκε στην Εισαγγελία, έχει ημερομηνία τροποποίησης το 2011, επισημαίνει ότι «συγκρίνοντας τα αρχεία του USB του HOT DΟC, τα οποία έχουν ημερομηνία τροποποίησης 2010, σημαίνει πως τα αρχεία της Λίστας Πεπόνη, εάν πρόκειται για τα ίδια, τροποποιήθηκαν ξανά».

Για του λόγου το αληθές, για να αποδείξουμε ότι ο καθένας μπορεί να αντιγράψει στοιχεία αλλοιώνοντας τις ημερομηνίες,  προχωρήσαμε σε δειγματοληπτική αντιγραφή αρχείων από το USB που έχουμε ως δημοσιογραφική ομάδα, σε άλλο USB, φροντίζοντας αφενός να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα αλλοιωθεί η λίστα και αφετέρου να εξαφανίσουμε τα στοιχεία που εμπεριέχονται και είναι αποδεικτικά.
Πηγαίνοντας στα settings του υπολογιστή, αλλάξαμε την ημερομηνία. Συγκεκριμένα, επιλέξαμε να φαίνεται ότι το USB , έχει αντιγραφεί, όχι την ημερομηνία που λέει ο κ. Πεπόνης, αλλά στα 83α γενέθλια του κ. Βενιζέλου, 1η Ιανουαρίου του 2040. Είναι προφανές, όπως πλέον καταλαβαίνει ο κ. Πεπόνης, ότι η ύπαρξη μιας τέτοιας αντιγραφής, ούτε αποδεικτικό στοιχείο αλλοίωσης είναι, ούτε, πολύ περισσότερο, αποδεικτικό του τι έχει γίνει με τη Λίστα.

Αντιθέτως, μια τέτοια αντιγραφή, μπορεί να έχει καταστρέψει αποδεικτικό υλικό.

Αντικείμενο λοιπόν της εισαγγελικής έρευνας πρέπει να είναι αν το 7μηνο που ο κ. Βενιζέλος κατείχε το USB παράνομα, χωρίς να το έχει παραδώσει στον επόμενο υπουργό, προχώρησε σε αντιγραφή, σβήνοντας αποδεικτικά στοιχεία και εμφανίζοντας την επιθυμητή ημερομηνία ως ημερομηνία πραγματικής τροποποίησης.

 

Κάναμε ένα πολύ εύκολο πείραμα: Αντιγράψαμε στοιχεία του USB σε ένα άλλο USB, φροντίζοντας όχι μόνο να σβήσουμε τα πραγματικά στοιχεία, αλλά να εμφανίσουμε ότι η αντιγραφή έγινε την 1/1/2040.

 

πηγή: το Κουτί της Πανδώρας

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s