Κλιματική αλλαγή: Πλησιάζοντας το σημείο μηδέν

Με κορυφαία στιγμή τη συγκινησιακά φορτισμένη έκκληση του επικεφαλής της αποστολής των Φιλιππίνων, Naderev Saño, προς τους ηγέτες του κόσμου, να σταματήσουν να κλείνουν τα μάτια τους και να αντιμετωπίσουν τη σκληρή πραγματικότητα που η κλιματική αλλαγή επιφέρει στον πλανήτη, ολοκληρώθηκε η Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, που έγινε στη Ντόχα του Κατάρ (26/11-08/12). Θυμίζουμε ότι στις αρχές Δεκέμβρη ο ισχυρότατος τυφώνας Bopha χτύπησε τις Φιλιππίνες αφήνοντας πίσω του πάνω από χίλιους νεκρούς.

Φυσικά, δεν είναι το μόνο φαινόμενο φέτος που αποδίδεται στις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Στα τέλη Οκτώβρη ο τυφώνας Σάντι χτύπησε, ανάμεσα σε άλλες χώρες, και τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα πάνω από 250 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Το συγκεκριμένο γεγονός, όμως, δεν φαίνεται να συγκίνησε την ηγεσία τους, η οποία επέμεινε στη θέση της να παραμείνει εκτός της συμφωνίας του Κιότο, της μόνης προσπάθειας που γίνεται σήμερα, τουλάχιστον σε επίπεδο προθέσεων, προκειμένου να υπάρξει έστω ένας στοιχειώδης έλεγχος των ρύπων διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως. Την ίδια στάση κράτησε και η Κίνα, ενώ ούτε ο Καναδάς, η Ρωσία, η Νέα Ζηλανδία και η Ιαπωνία δεσμεύτηκαν επί της ουσίας να μειώσουν τις εκπομπές αερίων ρύπων της βιομηχανίας τους.

Σε ποιον πλανήτη ζείτε; Σίγουρα, όχι στον πλανήτη όπου οι άνθρωποι πεθαίνουν από τις καταιγίδες, τις πλημμύρες και τις ξηρασίες!

Οι συγκεκριμένες χώρες δεν έλαβαν υπ’ όψη τους ούτε την τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ο οποίος δήλωσε πως “το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής έχει προκληθεί λόγω της βιομηχανοποίησης στον αναπτυγμένο κόσμο, ο οποίος και οφείλει να αναλάβει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης”. Κάτι τέτοιο βέβαια επ’ ουδενί δεν συνέβη, έτσι την επέκταση της συμφωνίας του Κιότο μέχρι το 2020, που αποφασίστηκε στη Συνδιάσκεψη, υπέγραψαν στην ουσία οι χώρες που ευθύνονται λιγότερο, καθώς παράγουν κάτω από το 15% των αερίων ρύπων.

Πέρα από την επέκταση της συμφωνίας του Κιότο, οι χώρες-μέλη δεν κατάφεραν να πάρουν κάποια άλλη σημαντική απόφαση στη συνδιάσκεψη της Ντόχα, αφού δεν συμφώνησαν στο πολύ κρίσιμο ζήτημα της χρηματικής στήριξης των ασθενέστερων χωρών, οι οποίες πλήττονται από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Η σύνταξη και έγκριση σχετικού συμφώνου που θα καλύπτει θεωρητικά όλες τις χώρες αναβλήθηκε για το 2015, με προοπτική να αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2020.

Bangladesh - SiteΑν στα παραπάνω συνυπολογίσει κανείς και τη διάσπαση στους κόλπους της ΕΕ, με την Πολωνία, η οποία “φιλοξενεί’ πολλές γερμανικές βιομηχανίες, να απαιτεί τη συνέχιση της χρήσης γαιάνθρακα, κατανοεί εύκολα ότι κάθε άλλο παρά κοινή γραμμή έχουν οι ηγεσίες του πλανήτη αναφορικά με την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσής του, γεγονός που οφείλεται κατά κανόνα στο ατέρμονο κυνήγι του κέρδους.

Κέρδος, που μεταφέρεται από τις πιο φτωχές χώρες προς τις πλούσιες και ακολουθεί, δηλαδή, την ακριβώς αντίστροφη πορεία με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Έτσι, φαίνεται να έχει απόλυτο δίκιο ο εκτελεστικός διευθυντής της Greenpeace, Kumi Naidoo, ο οποίος ανέφερε: “Σήμερα ρωτάμε τους πολιτικούς στην Ντόχα: Σε ποιον πλανήτη ζείτε; Σίγουρα, όχι στον πλανήτη όπου οι άνθρωποι πεθαίνουν από τις καταιγίδες, τις πλημμύρες και τις ξηρασίες!”.

Πηγές: Guardian, Reuters, Greenpeace, ΟΗΕ

Δείτε τα ντοκιμαντέρ του Εξάντα που αναφέρονται τόσο στις άμεσες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, όσο και στα οικονομικά συμφέρονται που βρίσκονται πίσω από την υπερθέρμανση του πλανήτη:  «Αναμέτρηση στη Στέγη του Κόσμου«, «Όταν Βυθίζεται ο Κόσμος«, «49Λέξεις για το Χιόνι«, «Πουλώντας Αέρα»

Αχιλλέας Κουρεμένος

πηγή: Εξάντας

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s