Οργανικές χημικές ουσίες ανακάλυψε το Curiosity στον Άρη (βίντεο)

Ενδείξεις οργανικών χημικών ουσιών δείχνουν οι πρώτες αναλύσεις του εδάφους του Άρη από το «Curiosity», αλλά η προέλευσή τους παραμένει ερωτηματικό…
Οργανικές χημικές ουσίες ανακάλυψε το Curiosity στον Άρη

Οι πρώτες επιτόπιες χημικές αναλύσεις του εδάφους του Άρη που έκανε με τα όργανά του το ρόβερ «Curiosity», παρέχουν αρχικές ενδείξεις για απλές οργανικές ουσίες με βάση τον άνθρακα, οι οποίες αποτελούν τους θεμέλιους λίθους της ζωής, χωρίς πάντως να είναι ακόμα κάτι επιβεβαιωμένο από τους επιστήμονες της NASA.

Το αυτοκινούμενο ρομποτικό εργαστήριο βρήκε ίχνη χλωρίου, θείου και νερού, καθώς και χημικών ενώσεων που περιέχουν άνθρακα, τη βάση της οργανικής χημείας. Πάντως οι επιστήμονες συνιστούν υπομονή, καθώς η όλη ανάλυση θα είναι αργή και μεθοδική, όπως είπαν, ενώ το ρόβερ ακόμα δεν έχει φθάσει στην περιοχή – στόχο που κρίνεται πιο γεωλογικά ενδιαφέρουσα, δηλαδή έχει αυξημένες πιθανότητες ανακάλυψης οργανικών ουσιών.

Έτσι, προς το παρόν, όπως δήλωσε ο αρμόδιος ερευνητής Πολ Μαχάφι του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Γκόνταρντ της NASA, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης. «δεν μπορούμε να αναφέρουμε τελεσίδικα την ανίχνευση οργανικών ουσιών». Η διευκρίνιση, σύμφωνα με το BBC, το «Science» και τους «Τάιμς της Ν. Υόρκης», έρχεται λίγες μέρες μετά τη διαρροή -των υπερβολικών όπως αποδεικνύεται τώρα- φημών ότι το «Curiosity» έκανε μια ιστορική ανακάλυψη στον «κόκκινο πλανήτη».

Το εξελιγμένο και πιο μεγάλο όργανο SAM (Sample Analysis at Mars) του ρόβερ χρησιμοποιεί ένα μικρό φούρνο όπου «ψήνει» στους 800 βαθμούς Κελσίου τα δείγματα της πολύ λεπτής άμμου του Άρη, τα οποία συλλέγονται από ένα ρομποτικό βραχίονα και μετά μελετάται η χημική σύσταση των αερίων που εκλύονται. Τα αέρια που προέκυψαν κατά την πρώτη αυτή ανάλυση, ήσαν κυρίως διοξείδιο του άνθρακα και υδρατμοί, καθώς και χλωριωμένο μεθάνιο, που είναι μια απλή οργανική ουσία και για την οποία κατά κύριο λόγο έχει προκληθεί όλη η επιστημονική έξαψη.

Εξάλλου, το ρόβερ έκανε μια ακόμα αξιοσημείωτη ανακάλυψη, ότι οι υδρατμοί στον Άρη περιέχουν πενταπλάσιο «βαρύ» υδρογόνο (δευτέριο) από ό,τι το νερό στη Γη. Αυτό ενισχύει τη θεωρία ότι κάποτε ο Άρης έχασε το μεγαλύτερο μέρος της ατμόσφαιράς του, λόγω έλλειψης προστατευτικού μαγνητικού πεδίου, με συνέπεια τα πιο ελαφρά ισότοπα (άτομα) υδρογόνου στα μόρια των υδρατμών να διαφύγουν στο διάστημα και να μείνουν στον Άρη τα βαρύτερα.

Σύντομα το ρόβερ θα θέσει σε λειτουργία και το μικρό γεωτρύπανό του, οπότε θα μπορέσει να συλλέξει και να αναλύσει χημικά δείγματα από το υπέδαφος, τα οποία μπορεί να είναι πλουσιότερα σε οργανικές ουσίες.

πηγή: Επίκαιρα

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s