Η μυστική εγκύκλιος για την ιθαγένεια διχάζει ξανά την κυβέρνηση

Έντονες ενδοκυβερνητικές τριβές προκαλεί η επιμονή της Ν.Δ. να αλλάξει τον νόμο Ραγκούση. Αργά την Παρασκευή, λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστή η ύπαρξη εγκυκλίου του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χ. Αθανασίου που δίνει εντολή να ανασταλούν όλες οι διαδικασίες απονομής ιθαγένειας (υποβολή νέων αιτημάτων, εξέταση φακέλου, δημοσίευση απόφασης, ορκωμοσία, εγγραφή στα δημοτολόγια) και μάλιστα «εν όψει προσεχούς δημοσιεύσεως της αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας», το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε διαμηνύοντας ατύπως πως «η εγκύκλιος για την ιθαγένεια είναι παράνομη και υπονομεύει τη λειτουργία της κυβερνητικής συνεργασίας».

Αναστολή κάθε διαδικασίας απονομής ιθαγένειας είχε ζητήσει από τις 15 Νοεμβρίου ο υπουργός αναπληρωτής Εσωτερικών με κρυφή εγκύκλιο

Αλλά και κύκλοι της ΔΗΜ.ΑΡ., αφού θύμιζαν ότι είναι σαφές ότι το κόμμα έχει διαφωνίες, τόνιζαν ότι το κόμμα θα περιμένει «θεσμικά την απόφαση του ΣτΕ για να δούμε πού έγκειται η αντισυνταγματικότητα» και διεμήνυε ότι η αντίδραση θα είναι έντονη.

Να επισημανθεί ότι η εν λόγω εγκύκλιος έχει ημερομηνία 15 Νοεμβρίου, μια μέρα μετά την εντολή Σαμαρά για νομοθετική πρωτοβουλία «εντός μιας εβδομάδος» που ήρθε ως επακόλουθο της πρωτοφανούς διαρροής στοιχείων της απόφασης του ΣτΕ που ακόμα δεν έχει καθαρογραφεί. Ωστόσο, η εγκύκλιος Αθανασίου είχε μείνει στο σκοτάδι -δεν εμφανίζεται ούτε καν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών- αφού αμέσως μετά την πρωθυπουργική παρέμβαση είχαν αντιδράσει, εκτός από την αντιπολίτευση, νομικούς και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, και οι κυβερνητικοί εταίροι, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ., καθώς το ζήτημα περιλαμβανόταν στις «κόκκινες γραμμές» που είχαν θέσει οι δυο εταίροι κατά την επεξεργασία της προγραμματικής συμφωνίας που απέδωσε την τρικομματική κυβέρνηση. Βέβαια, αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών είχε σπεύσει να καταστήσει σαφές ότι η αλλαγή του νόμου Ραγκούση ήταν στις άμεσες προτεραιότητές της.

Μετά τις αντιδράσεις των κυβερνητικών εταίρων στην εντολή Σαμαρά -για «οδυνηρή έκπληξη» έκανε λόγο η ΔΗΜ.ΑΡ., ενώ το ΠΑΣΟΚ δήλωνε πως «καμία νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν μπορεί να αναληφθεί βεβιασμένα και χωρίς τη συμφωνία των κομμάτων που τη στηρίζουν», και μάλιστα την ίδια ημέρα που εκ των υστέρων έγινε γνωστό ότι ο κ. Αθανασίου εξέδιδε εν κρυπτώ την εγκύκλιο, είχε έλθει και η αντίδραση ενός μέλους της κυβέρνησης, του υπουργού Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτη, ο οποίος, σχολιάζοντας -ακριβώς την ημέρα που ο κ. Αθανασίου έβγαζε εν κρυπτώ την εγκύκλιό του- την πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει το «νόμο Ραγκούση», υποστήριζε ότι «όσο σκληραίνουμε την νομοθεσία, τόσο ενισχύουμε τη Χρυσή Αυγή, αντί να την αποδυναμώνουμε, γιατί το πολιτικό σύστημα αποδείχτηκε αναξιόπιστο».

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα πάντα με τις διαρροές, θεωρούσε αντισυνταγματική την ψήφο των μεταναστών τρίτων χωρών, όχι όμως και των πολιτών χωρών της Ε.Ε., στις δημοτικές εκλογές και ταυτόχρονα δεν στερεί το δικαίωμα πολιτογράφησης του ενήλικου αλλά των τέκνων του, διότι -πάντα με βάση τις διαρροές- υποστηρίζει ότι πρέπει «να γίνεται εξατομικευμένη κρίση για τη συνδρομή της ουσιαστικής προϋπόθεσης του δεσμού προς το ελληνικό έθνος».

Ο υπουργός του οποίου ο νόμος φέρει το όνομα, Γιάννης Ραγκούσης, είχε αποφύγει να απαντήσει ευθέως στην κυβερνητική πρωτοβουλία, αν και είχε στηλιτεύσει την απαγόρευση «για τα παιδάκια δεύτερης γενιάς», αλλά όταν μερικές μέρες μετά οι ΗΠΑ είχαν εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία επισημαίνοντας στους έγχρωμους Αμερικανούς να προσέχουν στην Ελλάδα, είχε σπεύσει να βάλει στο twitter μια σκληρή δήλωση: «Ηθικός πολιτικός αυτουργός για την οδηγία των ΗΠΑ ο Αντ. Σαμαράς που έχει υιοθετήσει τις δημαγωγίες της ξενοφοβίας και του ρατσισμού»…

Λ.Τ.

πηγή: Αυγή

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s