Διαστημικά εργαλεία από σεληνιακά υλικά

Επιστήμονες κατάφεραν να κατασκευάσουν εργαλεία και ανταλλακτικά με τη χρήση τρισδιάστατων εκτυπωτών με πρώτη ύλη σεληνιακούς βράχους.

«Ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία, αλλά τώρα είναι πραγματικά δυνατό», δήλωσε ο καθηγητής Αμίτ Μπαντιοπαντιάι, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσίευσε το BBC.

Πρόκειται για μια ερευνητική πρωτοβουλία της NASA από το 2010 που προσπαθούσε να διερευνήσει την πιθανότητα οι διαστημικές αποστολές να κατασκευάζουν χρήσιμα αντικείμενα αξιοποιώντας τους βράχους της Σελήνης και ελαχιστοποιώντας κατά αυτό το τρόπο το φορτίο της αποστολής.

Μετά από δύο χρόνια ερευνών η διαδικασία έδωσε τα πρώτα πρώιμα ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Χρειάζονται ακόμη αρκετές προσπάθειες προκειμένου η τεχνική να μπορεί να αξιοποιηθεί από τις διαστημικές αποστολές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πραγματικότητα οι ερευνητές έκαναν χρήση, για τις δοκιμές τους, ενός τεχνητού σεληνιακού βράχου που περιείχε πυρίτιο, αλουμίνιο, σίδηρο, ασβέστιο και μαγνήσιο.

Ο λόγος είναι ότι στις ΗΠΑ τα υλικά που προέρχονται από το διάστημα (είτε από τη συλλογή στη Σελήνη είτε από πτώση μετεωριτών) θεωρούνται «εθνικός θησαυρός».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s