Ανακαλύφθηκε νερό στον Ερμή;

https://i2.wp.com/www.econews.gr/wp-content/thumbnails/92931.jpgΕπιστήμονες ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν πάγο μέσα σε κρατήρες κοντά στους πόλους του πλανήτη Ερμή, γεγονός που μπορεί να αποκαλύψει νέα δεδομένα για τα δομικά στοιχεία της ζωής σε άλλους πλανήτες.

Ο Ερμής είναι μικρός πλανήτης, ο οποίος βρίσκεται πιο κοντά στον Ήλιο από όλους τους άλλους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Η ιδιόμορφη τροχιά του όμως σημαίνει ότι ορισμένες περιοχές των πόλων του δεν βλέπουν ποτέ το φως του Ήλιου.

Οι ερευνητές της NASA θεωρούν ότι πάγος και οργανική ύλη συσσωρεύθηκαν σε κρατήρες στις σκοτεινές περιοχές των πόλων αφού κομήτες και αστεροειδείς τα μετέφεραν στην επιφάνεια του πλανήτη.

«Τα νέα δεδομένα υποδεικνύουν ότι το παγωμένο νερό στις πολικές περιοχές του Ερμή θα είχαν πάχος 3,2 χιλιόμετρα αν το απλώναμε σε μια περιοχή με το μέγεθος της Γουάσινγκτον», δήλωσε ο ερευνητής της NASA Ντέηβιντ Λώρενς. «Με πρόχειρους υπολογογισμούς, πρόκειται για 100 δισεκατομμύρια με ένα τρισεκατομμύριο τόνους πάγου».

Η ανακάλυψη έγινε χάρη στις μετρήσεις της αποστολής Messenger της NASA, που προσγειώθηκε στον πλανήτη το 2011. Μετρήσεις με χρήση ανακλάσεων και λέηζερ αποκάλυψαν ότι ο πάγος καλύπτεται και προστατεύεται από ένα στρώμα σκοτεινού υλικού, αρκετών δεκάδων εκατοστών σε πάχος. Το υλικό αυτό θεωρείται πως είναι πλούσιο σε οργανική ύλη. Περαιτέρω μελέτες των ευρημάτων μπορούν να οδηγήσουν σε καλύτερη κατανόηση του πώς ξεκίνησε η ζωή στη Γη.

«Ο Messenger αποκάλυψε ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία του πώς το νερό σε μορφή πάγου και άλλα πτητικά υλικά έφτασαν σε εσωτερικούς πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος όπως ο Ερμής», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας δρ. Σων Σ. Σόλομον. «Είναι εκπληκτικό το πώς διατηρήθηκαν πάνω σε ένα πλανήτη τόσο κοντά στον Ήλιο».

Η σημαντική αυτή ανακάλυψη θα δώσει νέα πνοή στις αρκετές έρευνες που αναζητούν νερό σε άλλους πλανήτες. Εξάλλου, η NASA δεν επιβεβαίωσε τις αυξανόμενες φήμες ότι το κινητό εργαστήριο Curiosity έκανε μία σημαντική ανακάλυψη στον ‘Αρη. Η φημολογία ξεκίνησε μετά από ανεπίσημες δηλώσεις ιθυνόντων της NASA αλλά σε επίσημη δήλωσή της η υπηρεσία διέψευσε τις εξαγγελίες ως πολύ πρώιμες.

πηγή: Ναυτεμπορική

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s