Η κυβέρνηση αναστέλλει τις διαδικασίες χορήγησης ιθαγένειας

https://i0.wp.com/www.mediasoup.gr/sites/default/files/images/samragoithagensd.pngΤην εντολή αναστολής όλων των διαδικασιών απονομής ιθαγένειας «εν όψει της προσεχούς δημοσιεύσεως της αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας» έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χ. Αθανασίου, με εγκύκλιό του της 15ης Νοεμβρίου -μια μόλις μέρα μετά τη διαρροή στοιχείων της απόφασης που έκρινε αντισυνταγματικό τον «νόμο Ραγκούση» και αφού προηγηθεί εντολή του πρωθυπουργού να προωθήσει «εντός μιας εβδομάδος» νέα νομοθετική ρύθμιση. Χθες το απόγευμα το ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε την εγκύκλιο παράνομη και υπονομευτική για την κυβερνητική συνεργασία.

Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες είχε φανεί να παγώνουν μετά τις έντονες αντιδράσεις τόσο από τους κυβερνητικούς εταίρους όσο και, κυρίως, από τον νομικό κόσμο και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι είχε θεωρηθεί «μείζον πολιτειακό ατόπημα» αυτή καθεαυτή η αντιδεοντολογική διαρροή στον Τύπο μιας απόφασης που δεν είχε δημοσιευθεί και υπ’ αυτή την έννοια δεν υφίστατο ως νομικό δεδομένο. Ενώ αντίθετος είχε φανεί και ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτης όταν, σχολιάζοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει τον νόμο υποστήριξε πως, «όσο σκληραίνουμε τη νομοθεσία, τόσο ενισχύουμε τη Χρυσή Αυγή, αντί να την αποδυναμώνουμε, γιατί το πολιτικό σύστημα αποδείχτηκε αναξιόπιστο».

Παρ’ όλα αυτά, το αρμόδιο υπουργείο, διά του αναπληρωτή υπουργού, έσπευσε να προκαταλάβει εν κρυπτώ τους πάντες εκδίδοντας την επόμενη μέρα της δημοσίευσης των διαρροών την εγκύκλιο που δεν εμφανίζεται στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου αλλά την αποκάλυψε χθες το απόγευμα το vima.gr. Εγκύκλιο που παραδέχεται ότι δεν υπάρχει απόφαση αλλά σπεύδει να αναστείλει νόμιμες διαδικασίες «εν όψει προσεχούς δημοσιεύσεως της αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορά στον έλεγχο της συνταγματικότητας των άρθρων 1Α και 24 του ν. 3838/2010», όπως τονίζει. «Παρακαλείσθε -συνεχίζει η εγκύκλιος Αθανασίου- όπως αναστείλετε τη διαδικασία απονομής Ιθαγένειας ( υποβολή νέων αιτημάτων, εξέταση φακέλου, δημοσίευση απόφασης, ορκωμοσία, εγγραφή στα δημοτολόγια) όλων των σχετικών αιτήσεων που βασίζονται στα προαναφερθέντα άρθρα. Παρακαλείσθε όπως ενημερώσετε σχετικά τους Δήμους της χωρικής σας αρμοδιότητας». Να επισημανθεί ότι, όπως έχουν επισημάνει εκπρόσωποι οργανώσεων μεταναστών, οι διαδικασίες χορήγησης ιθαγένειας ήταν σχεδόν παγωμένες στην πράξη αφού ακόμα εκκρεμούσαν αιτήσεις από το 2009…

Σύμφωνα πάντα με ό,τι είχε διαρρεύσει στον Τύπο, το Συμβούλιο της Επικρατείας ουσιαστικά δεν θέτει εν αμφιβόλω τη δυνατότητα πολιτογράφησης των ενηλίκων, αλλά μόνο των παιδιών, δεν στερεί το δικαίωμα πολιτογράφησης του ενήλικα αλλά των τέκνων του, υποστηρίζοντας ότι πρέπει «να γίνεται εξατομικευμένη κρίση για τη συνδρομή της ουσιαστικής προϋπόθεσης του δεσμού προς το ελληνικό έθνος».  Η υπόθεση είχε φτάσει στην ολομέλεια, καθώς υπήρξε απόφαση του Δ’ τμήματος του ΣτΕ το οποίο επέδειξε επιμονή στο «δίκαιο του αίματος» και παραγνώριση της ευρωπαϊκής νομικής πραγματικότητας. Η υπόθεση είχε ξεκινήσει μετά από προσφυγή ιδιωτών.

πηγή: Η Αυγή

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s