Φουντώνει η κόντρα για τον μοριακό έλεγχο του αίματος – 7 ευρώ η μονάδα στην Πολωνία, 40 στην Ελλάδα!

Μεγάλη κόντρα έχει ξεσπάσει στους χώρους της αιμοδοσίας στο παρά πέντε της πραγματοποίησης νέου διαγωνισμού ή της επέκτασης της ήδη υπάρχουσας σύμβασης για τον μοριακό έλεγχο του αίματος που έχει κοστίσει πολλά εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του http://www.koutipandoras.gr στα υπουργικά γραφεία της Αριστοτέλους, βρίσκεται πρόταση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας που προβλέπει την εξοικονόμηση κατά 50% όλου του ελέγχου της αιμοδοσίας αλλά και της μεταφοράς του.

Να σημειωθεί ότι λίγες μέρες πριν η Πολώνια υπέγραψε σύμβαση με φαρμακευτική εταιρεία για το μονήρη μοριακό έλεγχο όλης της χώρας με 7 ευρώ ανά μονάδα, ενώ στην σύμβαση του 2008 η τιμή για την Πολωνία ήταν 10 ευρώ, την ώρα που η Ελλάδα υπέγραφε σύμβαση με 40 ευρώ την μονάδα με τις ίδιες εταιρείες.

Υπολογίζεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας θα μειώσει την συνολική τιμή κατά 4-5 εκατομμύρια ευρώ για όλο τον έλεγχο του αίματος αλλά και την μεταφορά του.

Όπως αναμενόταν η συγκεκριμένη πρόταση προκάλεσε την αντίδραση όχι μόνο των εταιρειών αλλά και θεσμικών οργάνων της αιμοδοσίας όπου ζητούν σύμφωνα με πληροφορίες την διατήρηση των τεχνικών προδιαγραφών του ελέγχου του αίματος αλλά και της μεταφοράς του.

Να υπενθυμίσουμε ότι η σύμβαση που είχε υπογράφει το 2008 με δύο εταιρείες οι οποίες μοιραστήκαν τις αιμοδοσίες της χώρας είχε συνολικό κόστος μαζί με την μεταφορά του κάθε δείγματος για μοριακό έλεγχο του αίματος περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

πηγή: το Κουτί της Πανδώρας

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s