Ρίχνουν την Αργεντινή από τον γκρεμό-Αυξάνει ο κίνδυνος ώρα με την ώρα

Στις πληρωμές του αναδιαρθρωμένου χρέους στις οποίες η Αργεντινή θα προχωρήσει τον Δεκέμβριο, θα πρέπει να πληρώσει και 1,3 δισ. δολ. σε hedgefunds που αρνήθηκαν να αναδιαρθρώσουν το χρέος τους μετά την χρεοκοπία τη χώρας το 2001, σύμφωνα με απόφαση αμερικανικού περιφερειακού δικαστηρίου. 

Η Αργεντινή αντιμέτωπη με δεύτερη χρεοκοπία

Η απόφαση που ανακοινώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης στη Νέα Υόρκη, αυξάνει την πιθανότητα μιας δεύτερης χρεοκοπίας της Αργεντινής, ενώ αν τελικά ισχύσει, θα σημαίνει ότι υπάρχει μια σημαντική ρωγμή στην πανοπλία των πιστωτών που επι έναν αιώνα κυριάρχησε στο διεθνές δίκαιο.
Η απόφαση του Αμερικανού δικαστή ThomasGriesa είχε ανακοινωθεί νωρίτερα μέσα στο έτος, ενώ έτυχε αναπάντεχης επικύρωσης εκ μέρους του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου Εφέσεων των ΗΠΑ, στις 26 Οκτωβρίου.

 

Η υπόθεση αναπέμφθηκε στον αρχικό δικαστή ώστε να διευκρινιστούν μια σειρά ζητήματα, όπως το πόσα οφείλονται στα funds, των οποίων επικεφαλής είναι το ElliotAssociates, ένα επιθετικό fund που έχει κάνει τις μηνύσεις χωρών χαρακτηριστικό του.

«Δεν είναι αδικία να έχουμε αποφάσεις οι οποίες τελικά σημαίνουν ότι η Αργεντινή θα πρέπει να πληρώσει τα χρέη της», είπε ο δικαστής Griesa σε μια πιο πρόσφατη τοποθέτησή του σε σχέση με την υπόθεση. «Μετά από 10 χρόνια δίκης αυτό είναι ένα δίκαιο αποτέλεσμα».
Περαιτέρω, ο δικαστής σε μεγάλο βαθμό προσδιόρισε την έκταση στην οποία τρίτα μέρη θα επηρεαστούν από την απόφαση αυτή.

Η Αργεντινή αρνήθηκε να πληρώσει όταν άλλες αποφάσεις εκδόθηκαν εναντίον της προβάλλοντας το επιχείρημα ότι τα funds ήταν «πτωματοφάγα όρνεα». Η απόφαση όμως του αμερικανού δικαστή ορίστηκε από τον ίδιο να ισχύει όχι μόνο για την Αργεντινή, αλλά και για όσους λειτουργούν ως δικοί της μεσάζοντες.

Αυτό περιλαμβάνει και την BankofNewYorkMellon, που λειτουργεί ως θεματοφύλακας των αναδιαρθρωμένων αργεντινών ομολόγων, και παίζει ρόλο «αγωγού», ώστε να γίνονται οι πληρωμές της χώρας σε αυτούς τους δανειστές- κατόχους. Το επιχείρημα του αμερικανού δικαστή είναι ότι η συγκεκριμένη τράπεζα θα έπρεπε να πληρώνει και τους κατόχους χρέους που δεν συμφώνησαν με την αναδιάρθρωση. 

Παρά την έντονη αντίδραση της Bank of New York Mellon και λοιπών φορέων, ο δικαστής όρισε ότι η απόφασή του θα είναι εκτελεστή και στην περίπτωση του αμερικανικού συστήματοςπληρωμών- κάτι το οποίο, επισημαίνουν αρκετοί, θα έχει πιθανότατα συστημικές επιπτώσεις στις απανταχού μελλοντικές αναδιαρθρώσεις κρατικού χρέους.

Η υπόθεση θα αναπεμφθεί σε άλλο αμερικανικό δικαστήριο, το οποίο θα αποφανθεί επί των διευκρινίσεων του δικαστή Griesa, δηλαδή επί του υπολογισμού των πληρωμών και του σε ποιους έχει εφαρμογή η απόφαση. Τελικά η υπόθεση θα βρεθεί ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.

Μάλιστα, ο Δικαστής, ενοχλημένος από τις δηλώσεις Αργεντινών αξιωματούχων ότι θα αψηφίσουν την απόφαση του δικαστηρίου, αποφάσισε ότι τα χρήματα θα πρέπει να καταβληθούν στους ενάγοντες την 15η Δεκεμβρίου ως χρηματική εγγύηση ώστε να επιτραπεί στο δικαστήριο εφέσεων να αποφανθεί οριστικά.

Η Αργεντινή θα πρέπει να πληρώσει συνολικά περίπου 3,4 δισ. δολ. τον Δεκέμβριο σε διάφορους κατόχους αναδιαρθρωμένου χρέους. Μια μικρή πληρωμή που πρέπει να γίνει στις 2 Δεκεμβρίου θα μπορέσει να ολοκληρωθεί κανονικά αλλά, αν η Αργεντινή δεν πραγματοποιήσει προς την Elliot και τους άλλους τις πληρωμές της 15ης Δεκεμβρίου, δεν θα μπορέσει να πραγματοποιήσει ούτε τις κανονικές πληρωμές της προς τους λοιπούς κατόχους αναδιαρθρωμένου χρέους- κάτι το οποίο θα αυξήσει τις πιθανότητες μιας νέας χρεοκοπίας της χώρας. (financial times)

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, η κυβέρνηση της Αργεντινής βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα δικαστική απόφαση, που την υποχρεώνει να αποπληρώσει στο ακέραιο Αμερικάνους κατόχους ομολόγων, που δεν συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση του χρέους που έγινε το 2005 και το 2010. Συγκεκριμένα, δικαστήριο της Νέας Υόρκης αποφάσισε ότι οι επενδυτικές εταιρείες – μεγαθήρια (NML Capital Ltd, Elliot Management Corp΄s, NML Capital Ltd, Aurelius Capital Management), που είχαν στην κατοχή τους ομόλογα της Αργεντινής και αρνήθηκαν να τα ανταλλάξουν με νέα, πρέπει να τα πληρωθούν στο ακέραιο. Η αναδιάρθρωση του χρέους, που έκανε δυο φορές η αργεντίνικη κυβέρνηση για να το διαχειριστεί, προέβλεπε εθελοντική συμμετοχή των πιστωτών. Όσοι δέχτηκαν να ανταλλάξουν ομόλογα, απέκτησαν το προνόμιο να εξυπηρετηθούν κατά προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους.

Τα αμερικάνικα δικαστήρια αποφασίζουν τώρα ότι το καθεστώς της «κατά προτεραιότητα» εξυπηρέτησης είναι «παράνομο» και καλεί την Αργεντινή να αποπληρώσει άμεσα και όσους δεν είχαν δεχτεί να συμμετέχουν εθελοντικά στην αναδιάρθρωση. Αν μάλιστα η Αργεντινή αψηφήσει την απόφαση, τότε τα δικαστήρια των ΗΠΑ μπορούν να εμποδίσουν τις πληρωμές σε ομολογιούχους που δέχθηκαν την ανταλλαγή, γεγονός που θα προκαλέσει την τεχνική αθέτηση πληρωμών σε ομόλογα αξίας περίπου 24 δισ. δολαρίων. Δηλαδή, χρεοκοπία. Είχε προηγηθεί στις αρχές Νοέμβρη η δημοσιοποίηση άλλης απόφασης του Εφετείου της Νέας Υόρκης, που έκρινε ότι δικαιούνται ίσης μεταχείρισης οι κάτοχοι των νέων ομολόγων που εκδόθηκαν το 2005 και 2010 και εκείνοι που αρνήθηκαν να ανταλλάξουν τους τίτλους τους με καινούργιους και διεκδικούν δικαστικά την πληρωμή της ονομαστικής τους αξίας στο ακέραιο.

Τι δείχνουν οι εξελίξεις; Ότι στο πλαίσιο του καπιταλισμού, ακόμα και αν υπάρξουν πρόσκαιροι συμβιβασμοί και διευθετήσεις ανάμεσα σε καπιταλιστικά κράτη και κυβερνήσεις για τη διαχείριση της κρίσης, ο λαός δεν πρόκειται να απαλλαχθεί από το βραχνά του χρέους, που δεν είναι δικό του, αλλά το δημιούργησε η πλουτοκρατία. Η Αργεντινή είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Το 2002 κήρυξε στάση πληρωμής του χρέους και κάλεσε τους πιστωτές σε διαβουλεύσεις για την αναδιάρθρωσή του, αφού πρώτα διέγραψε ένα μέρος σαν «απεχθές». Μεγάλο μέρος των δανειστών της συμμετείχε στην αναδιάρθρωση, θέλοντας να διασφαλίσει το κεφάλαιο που είχε στα χέρια του, έστω κι αν ένα κομμάτι από αυτό θα καταστρεφόταν στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης. Άλλοι όμως κάτοχοι ομολόγων αρνήθηκαν να μπουν στην αναδιάρθρωση και με δικαστικά μέσα προσπάθησαν έκτοτε να πληρωθούν για τα ομόλογα που έχουν στα χέρια τους.

Η αστική κυβέρνηση της Αργεντινής πανηγύρισε τότε ότι απάλλαξε το λαό από χρέος, γλίτωσε τη χώρα από τη χρεοκοπία και έτριζε τα δόντια της σε όσους αρνήθηκαν να συμμετέχουν στην αναδιάρθρωση, λέγοντας πως θα εξοφλήσει κατά προτεραιότητα όσους δέχτηκαν να ανταλλάξουν τα ομόλογά τους. Αυτά μέχρι πρόσφατα. Γιατί οι αποφάσεις των (αστικών) δικαστηρίων μιας χώρας όπως οι ΗΠΑ, με ανταγωνιστικά συμφέροντα προς τα μονοπώλια της Αργεντινής και με βλέψεις να μεγαλώσει τη διείσδυση στην αργεντίνικη οικονομία, αλλάζουν άρδην τα πράγματα. Ο διακανονισμός του χρέους, που τότε προβλήθηκε σαν σωτηρία, επανέρχεται τώρα σαν βρόχος στο λαιμό του λαού της Αργεντινής, που παγιδεύτηκε στην αυταπάτη ότι με συνεννοήσεις μεταξύ των αστών και νομικές συμφωνίες στα πλαίσια του καπιταλισμού είναι δυνατόν να σωθεί και να ευημερήσει. Σημειωτέον ότι ο λαός στην Αργεντινή βρίσκεται ξανά σε κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στην εξαθλίωση που του επιφυλάσσει η αστική διαχείριση σε περίοδο ανάπτυξης.

Τα ίδια κάνει στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος λέει ότι σε συνεννόηση με τους δανειστές θα διαγράψει ένα μέρος του χρέους και θα βάλει όρους («ρήτρες ανάπτυξης» τις ονομάζει) για την αποπληρωμή του υπόλοιπου. Πριν από τον ΣΥΡΙΖΑ τέτοιες λύσεις δοκιμάστηκαν από το κεφάλαιο στο πλαίσιο του άλλου μείγματος διαχείρισης της κρίσης και του χρέους. Η περίπτωση της Αργεντινής είναι ένα τέτοιο παράδειγμα, το οποίο μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ εκθειάζει. Αποδεικνύεται όμως ότι δεν μπορεί να απαλλάξει το λαό από τη δυστυχία, την οποία ούτως ή άλλως βιώνουν οι Αργεντίνοι, αλλά ούτε καν από το χρέος. Για να γλιτώσει ο λαός από το χρέος πρέπει να απαλλαγεί από αυτούς που το δημιούργησαν: Το κεφάλαιο και την εξουσία του. Μόνο μια πραγματική εξουσία του λαού μπορεί να διαγράψει μονομερώς το χρέος, έχοντας πάρει στα χέρια του τα κλειδιά της παραγωγής, με αποδεσμευμένη τη χώρα από την ΕΕ και τις άλλες διακρατικές ιμπεριαλιστικές ενώσεις. Όλα τα άλλα είναι ανακύκλωση του προβλήματος και φαύλος κύκλος, που μόνο ο λαός μπορεί να τον σπάσει, αρκεί ο ίδιος να το αποφασίσει.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s