Δέκα βήματα για την εξάλειψη του μίσους

Δέκα βήμματα για την εξάλειψη του ρατσισμού προτείνει το site 1againstracism, και σίγουρα αποτελούν μια καλή πρωτοβουλεία τόσο για την στάση του καθενός μας, όσο και σαν συβουλές στους ανθρώπους γύρω μας.

 1. Ανάλαβε δράση

Μπροστά στο μίσος, η σιωπή είναι θανατηφόρα. Το μίσος ισοδυναμεί με επίθεση στην κοινωνία, αφού προσπαθεί να διαλύσει τις κοινότητες σύμφωνα με εθνοτικά, θρησκευτικά, πολιτιστικά, πολιτικά και υποτιθέμενα φυλετικά κριτήρια. Όταν το μίσος είναι εδώ, η απάθεια είναι αποδοχή – από τους θύτες, από τους υπόλοιπους πολίτες και, ακόμη χειρότερα, από τα θύματα. Εάν αφήσεις το μίσος αναπάντητο, θα συνεχίσει να μεγαλώνει. Επομένως, κάνε κάτι!

Είναι πολύ σημαντικό να ξεσηκωθείς, να ορθώσεις ανάστημά σου, να εκφράσεις την άποψή σου και να αναλάβεις δράση ενάντια στο μίσος και τη βία, ειδικά αμέσως έπειτα από ένα βίαιο επεισόδιο.

 1. Γίνε μέλος σε συλλογικότητες

Όταν ένα άτομο διαμαρτύρεται μεμονωμένα, αυτό έχει μικρό αντίκτυπο. Αλλά, εάν πολλοί άνθρωποι διαμαρτυρηθούν μαζί, τότε γίνονται θαύματα. Το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται στις ευρείες και πολύμορφες συμμαχίες· με σχολεία και ομάδες, οργανώσεις βάσεις, καλλιτέχνες και μεμονωμένα άτομα μέχρι πανκ συγκροτήματα και αυτόνομες αντιφασιστικές ομάδες. Μπορείς να συμπεριλάβεις οικογένειες, νέους και παιδιά, δημόσιες αρχές και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Πρέπει να είσαι ανοιχτόμυαλος και να προσπαθήσεις να κάνεις τους πάντες να εμπλακούν. Εάν είσαι μέλος μιας ομάδας και ζητάς βοήθεια, αυτό θα σε κάνει λιγότερο ευάλωτο και θα μειώσει τον προσωπικό σου φόβο. Πέρα από αυτό, με το να διανέμεις το φόρτο εργασίας και να διευρύνεις τη συσσώρευση δημιουργικών ιδεών και προσόντων, θα αυξήσεις τις δυνατότητες και το μέγεθος της επιρροής σου.

ΕΝΩΜΕΝΟΙ είμαστε πιο δυνατοί!

 1. Δείξε αλληλεγγύη

Τα θύματα του μίσους είναι ευάλωτα, απομονωμένα και φοβισμένα. Έχουν δεχθεί επίθεση και έχουν περιθωριοποιηθεί μόνο και μόνο γι’ αυτό που είναι – για την εθνοτική τους καταγωγή, το χρώμα του δέρματός τους, τα θρησκευτικά τους πιστεύω, την εθνικότητά τους, το πολιτιστικό τους υπόβαθρο, το σεξουαλικό τους προσανατολισμό, τις πολιτικές τους πεποιθήσεις κλπ. Η σιωπή και η αδιαφορία ενισχύουν τον αποκλεισμό τους και το φόβο που νιώθουν· στέλνουν επίσης το μήνυμα ότι ανεχόμαστε το μίσος και τη βία. Είναι εξαιρετικά σημαντικό τα θύματα να νιώσουν την εκτίμηση των άλλων και ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι τους στηρίζουν και τους προστατεύουν. Ακόμη και μικρές πράξεις αλληλεγγύης – ένα γράμμα, ένα τηλεφώνημα ή μία προσωπική επίσκεψη – βοηθούν.

Οι ακτιβιστές μπορεί επίσης να γίνουν θύματα, απλώς επειδή αντιτίθενται στη βία, το μίσος και την αδικία. Και σε αυτή την περίπτωση, η αλληλεγγύη και η υποστήριξη είναι θεμελιώδεις. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να οργανώνεστε και να συνδέεστε μεταξύ σας σε όλα τα επίπεδα – σε επίπεδο τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές. Δεν χρειάζεται να αγωνίζεστε μόνοι και απελπισμένοι.

 1. Γνώρισε τον αντίπαλό σου

Μία καλά ενημερωμένη δράση ή εκστρατεία είναι μακράν πιο αποτελεσματική – οπότε προετοιμάσου! Προσδιόρισε ποια/ες ομάδα/ες ή άτομο/α είναι αναμεμειγμένα σε συμβάντα ή εκστρατείες μίσους και μάθε τα σύμβολά τους, τα σχέδια και τους στόχους τους, τις επαφές και τους συνεργάτες τους. Ενημερώσου σχετικά με τους αντιπάλους σου και τη στρατηγική τους:

Πού (σχολείο, καφετέριες κλπ) και πώς (μουσική, τρόπος ζωής κλπ) γίνεται η στρατολόγηση των μελών τους; Συμμετέχει η ομάδα σε διαδηλώσεις, πολιτικές ομιλίες, βίαιες ενέργειες κλπ; Με ποια μέσα μεταφέρουν το μήνυμά τους (φυλλάδια, διαδίκτυο, εξωτερικές δραστηριότητες κλπ); Έχουν συνεργάτες (πολιτικούς και πολιτικά κόμματα, ομάδες φανατικών, παρακρατικές ομάδες κλπ); Γιατί κάποιοι ταυτίζονται με μια τέτοια ομάδα;

Μην υποτιμάς τους αντιπάλους σου λόγω του αριθμού τους. Ακόμη και μια χούφτα άνθρωποι εξοπλισμένοι με υπολογιστές, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και μια ιστοσελίδα μπορούν να έχουν τεράστια επίδραση και είναι ικανοί να μεταφέρουν το μήνυμά τους ευρέως. Όπως υπάρχουν αντι-φασιστικά και αντι-ρατσιστικά δίκτυα, έτσι υπάρχουν και νεο-ναζιστικά και ακροδεξιά δίκτυα.

Μοιράσου τις πληροφορίες που έχεις με άλλες ομάδες αλλά πρόσεξε για τη δική σου ασφάλεια – οι αντίπαλοί σου επίσης μαζεύουν πληροφορίες. Παρόλ’ αυτά, μη γίνεις παρανοϊκός – το μόνο που θα καταφέρεις είναι να απομονωθείς και να αποδυναμώσεις τη θέση σου, κι έτσι θα γίνεις πιο ευάλωτος.

 1. Σκέψου εναλλακτικές

Πρέπει να εναντιωθείς στο μίσος. Όμως η βία απέναντι στη βία δεν είναι λύση. Εάν θες να εκφράσεις το θυμό και την απογοήτευσή σου και να εμπνεύσεις τους άλλους να κάνουν κάτι, τότε η μη βία είναι η μόνη επιλογή. Οι προσπάθειές σου πρέπει να επικεντρωθούν στο να τραβήξουν την προσοχή του κοινού και των μέσων μαζικής ενημέρωσης μακριά από εκδηλώσεις μίσους, προς κάποια εναλλακτική. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα ακροδεξιών διαδηλώσεων ή εκδηλώσεων μίσους, οι οποίες απέτυχαν επειδή ολόκληρες κοινότητες αποφάσισαν να μη συμμετέχουν ή αρνήθηκαν να τις εξυπηρετήσουν. Η μη βίαιη αντίδραση βασίζεται στην οργάνωση εναλλακτικών δράσεων, οι οποίες ενδυναμώνουν την κοινότητα και ενδεχομένως δημιουργούν μεγάλες ζώνες «ελεύθερες από μίσος».

Πάντα να στοχεύεις σε ευρείες και μεγάλες συμμαχίες – με σχολεία, ομάδες, δημόσια ιδρύματα (πχ μουσεία), τοπικές επιχειρήσεις (εστιατόρια, μπαρ, ξενοδοχεία, ταξί κλπ) και αρχές – για να οργανώσεις μια δράση, η οποία θα παρέχει ένα ασφαλές και αποδοτικό περιβάλλον χωρίς αποκλεισμούς. Για παράδειγμα, πικνίκ και φεστιβάλ με φαγητό, μουσική, παιχνίδια, εργαστήρια, εκθέσεις, πληροφόρηση και ψυχαγωγία.

 1. Άσκησε πίεση

Δεν θα μπορέσεις να αφανίσεις το μίσος στην κοινότητά σου εάν οι επικεφαλής της ευρύτερης κοινότητας (δήμαρχοι, πολιτικοί, αστυνομικοί διευθυντές, διευθυντές σχολείων, κληρικοί της τοπικής κοινότητας, κύριοι εργοδότες κλπ) δεν είναι πρόθυμοι να εναντιωθούν στο μίσος ή, χειρότερα, είναι οι ίδιοι υποκινητές του. Η στήριξη από την πλευρά τους είναι αναγκαία για να αντιμετωπιστεί η αιτία της βίας και του μίσους και να δημιουργηθούν βιώσιμες εναλλακτικές.

Προσπάθησε να χτίσεις καλές σχέσεις με τους επικεφαλής της κοινότητάς σου. Ενημέρωσέ τους σχετικά με το πρόβλημα, τα αίτια και τις συνέπειές του στην κοινότητα. Ενθάρρυνε τους ιθύνοντες να αντιμετωπίσουν δημόσια τα προβλήματα και απαίτησε να λάβουν ανοιχτά θέση. Άσκησε πίεση για να λάβεις στήριξη στις δράσεις σου και χρησιμοποίησε τους επικεφαλής της κοινότητας ως εργαλείο για να κινητοποιήσεις περισσότερο κόσμο.

 1. Μίλησε ανοιχτά ενάντια στο μίσος

Η καλύτερη άμυνα ενάντια στο μίσος είναι μία ενημερωμένη και ενωμένη κοινότητα. Γι’αυτό το λόγο είναι σημαντικό να αναδεικνύεις και να μιλάς ανοιχτά ενάντια στη διάκριση, τα εγκλήματα μίσους, τον αποκλεισμό και το στιγματισμό των μειονοτήτων. Χρησιμοποίησε κάθε ευκαιρία για να καταγγείλεις δημόσια το μίσος και τις ομάδες που το διαδίδουν. Βοήθησε τα μέσα ενημέρωσης να δώσουν μια ισορροπημένη και εις βάθος κάλυψη εκδηλώσεων βίας παρέχοντάς τους πληροφορίες. Χρησιμοποίησε οποιαδήποτε δίοδο  (διαδίκτυο, φυλλάδια, το Facebook, το Τwitter) για να διαδώσεις ευρέως θετικές δράσεις και εναλλακτικές  οι οποίες θα βοηθούν την ενότητα και θα καταδικάζουν το μίσος και τη βία. Με το να δημοσιοποιείς καλές πρακτικές και θετικές δράσεις δεν τραβάς μόνο την προσοχή μακριά από το μίσος, αλλά ενδυναμώνεις το κοινό και δίνεις ιδέες σε άλλους ακτιβιστές και ανθρώπους που επίσης θέλουν να κάνουν κάτι.

 1. Κοίτα μακριά

Το μίσος και η βία συνήθως δεν εμφανίζονται ξαφνικά αλλά αναπτύσσονται σιωπηλά κάτω από την επιφάνεια σε διχασμένες κοινότητες, μέχρι τη στιγμή που εκρήγνυνται. Κατά τον ίδιο τρόπο, μία νίκη ενάντια στο μίσος και τη βία δεν θα τα εξαφανίσουν.

Ο καλύτερος τρόπος αντίστασης στο μίσος και τη βία είναι μία ενωμένη κοινότητα. Θα πρέπει να εργαστείς με επιμονή και σταθερότητα για να δημιουργήσεις το κατάλληλο έδαφος για αυτή την αντίσταση. Στόχος είναι να ενοποιήσεις την κοινότητα και να της προσφέρεις ανοσία ενάντια στην αρρώστια του μίσους, του φασισμού, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας κλπ.

Παρόλ’ αυτά, πριν μπορέσεις να αλλάξεις πραγματικά τον τρόπο σκέψης της κοινότητας, θα πρέπει να αλλάξεις τη δική σου συμπεριφορά, όσο και αυτή άλλων. Το παράδειγμά σου θα επηρεάσει κι άλλους. Όσο το υιοθετούν όλο και περισσότεροι, τόσο πιο χρήσιμο θα γίνεται και τόσο πιο βαθιά θα αγγίξει τότε την κοινότητα. Σκέψου καλά πριν κάνεις ή πεις οτιδήποτε: μάθε να μην γίνεσαι θύμα των προκαταλήψεων που τυχόν έχεις για ανθρώπους διαφορετικούς από εσένα· μη διαδίδεις προκατειλλημένες ιστορίες ή ανέκδοτα μόνο και μόνο επειδή είναι αστεία· κάνε θετικές δηλώσεις για άλλους· δείξε κριτικό πνεύμα μπροστά σε μονομερή επιχειρήματα του τύπου «εμείς εναντίον εκείνων».

Είναι σημαντικό εσύ και το μήνυμά σου να είναι ορατά όχι μόνο όταν κάτι συμβεί αλλά σε μόνιμη βάση. Σε ενθαρρύνουμε να οργανώσεις τακτικές δραστηριότητες που να φέρνουν μαζί διαφορετικά μέλη της κοινότητάς σου. Με αυτόν τον τρόπο θα μάθουν ο ένας τον άλλον, θα εξαφανιστούν οι προκαταλήψεις τους και θα χτιστεί μια διαπολιτισμική κατανόηση.

 1.  Δίδαξε την κατανόηση

Η μισαλλοδοξία, οι προκαταληψεις και οι αντι-δημοκρατικές συμπεριφορές μαθαίνονται. Αυτό συμβαίνει συνήθως σε νεαρή ηλικία και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα παίζουν μεγάλο ρόλο – στη διδαχή της προκατάληψης αλλά και στην αποδοχή  της διαφορετικότητας. Τα παιδιά δείχνουν περιέργεια για οτιδήποτε νέο και διαφορετικό και τα σχολεία είναι το τέλειο περιβάλλον ώστε τα παιδιά να αναπτύξουν διαπολιτισμική κατανόηση. Στο σχολείο συνυπάρχουν παιδιά και νέοι με διαφορετικό υπόβαθρο. Σε ιδανικές συνθήκες, έτσι δημιουργείται ένα περιβάλλον όπου όλοι βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο και έτσι διευκολύνεται η επωφελής αλληλεπίδραση ανάμεσα στους μαθητές.

Τα σχολεία είναι ζωτικά εργαλεία για την προώθηση της διαφορετικότητας, της ένταξης και της δικαιοσύνης, της εκμάθησης της συνδιαλλαγής και της αντιμετώπισης συγκρούσεων, της εκπαίδευσης των νέων να σκέφτονται κριτικά τα στερεότυπα, να εξαλείφουν τις προκαταλήψεις και να σπέρνουν το σπόρο για μία κοινωνία ενέργειας και συμμετοχής.

 1.  Κοίταξε βαθύτερα

Η αλλαγή θα ξεκινήσει όταν δραστηριοποιηθείς. Παρόλ’ αυτά, ίσως είναι χρήσιμο να αξιολογήσεις πρώτα τη δική σου στάση. Όλοι μεγαλώνουμε με προκαταλήψεις και στερεότυπα. Όλοι έχουμε τις δικές μας περιορισμένες ιδέες και αντιλήψεις για τον κόσμο, τις διαφορετικές κουλτούρες, τις άλλες χώρες, εθνικότητες και εθνότητες. Ευτυχώς, όλοι διαθέτουμε τη δύναμη να ξεπεράσουμε την άγνοια και τους φόβους μας και να επηρεάσουμε τους φίλους, την οικογένειά μας και την κοινότητα. Είναι επομένως απαραίτητο να ελευθερώσεις τη σκέψη σου από τις αλυσίδες της προκατάληψης και να μάθεις να εκτιμάς και να απολαμβάνεις τη διαφορετικότητα – κανείς δεν αξίζει λιγότερο από το διπλανό του.

Μία καλή αρχή όταν θελήσουμε να κοιτάξουμε βαθύτερα τον εαυτό μας είναι να προσέξουμε τη γλώσσα που χρησιμοποιούμε και τις προκαταλήψεις που έχουμε για τους άλλους. Θα μπορούσες ίσως να θέσεις στον εαυτό σου τις ακόλουθες ερωτήσεις:

 • Πόσο γρήγορα βάζω ετικέτες στους ανθρώπους, πχ. ως «παράνομους», «λαθρομετανάστες», «βίαιους», «εγκληματίες», «τεμπέληδες», «ανειλικρινείς», «χαζούς» κλπ;
 • Λέω ανέκδοτα για «ομοφυλόφιλους», «Μουσουλμάνους», «Εβραίους», «Ρομά» κλπ; Πού στηρίζω το συλλογισμό μου για άλλους και από πού προέρχεται αυτή η πληροφόρηση;
 • Κατανοώ τις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες που εμποδίζουν κάποιες ομάδες να βγουν από τη φτώχεια, ή θεωρώ απλώς ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι «τεμπέληδες», «χαζοί» ή «ανειλικρινείς»;
 • Έχω το κουράγιο να εκφραστώ ανοιχτά ενάντια στη δίακριση – σε δημόσιο χώρο αλλά και σε φιλικό κύκλο.

Οι δέκα προτάσεις γα την εξάλειψη του μίσους βασίζονται στις οδηγίες του United for Intercultural Action – του Ευρωπαϊκού Δικτύου ενάντια στον Εθνικισμό, το Ρατσισμό και το Φασισμό, και υπέρ των Μεταναστών και Προσφύγων.

πηγή: 1againstRacism

Advertisements

One thought on “Δέκα βήματα για την εξάλειψη του μίσους

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s