Αντί για δόσεις μοιράζουν διαδόσεις! Ατέρμονο αδιέξοδο…

Σωρεία ξένων δημοσιευμάτων από το πρωί της Παρασκευής, ασχολούνται με την πορεία της δόσης, και το τι μέλλει γενέσθαι στην Ελλάδα.

– Economist: Η Ελλάδα θα ανακάμψει με μια νέα ανακούφιση από το το χρέος

Η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, διαφορετικά δεν έχει ελπίδες να γλυτώσει από το «μαρτύριο της σταγόνας», όπως εκτιμά ο Economist.

Το έγκριτο οικονομικό περιοδικό, επισημαίνει ότι η κατάσταση που επικρατεί αυτή την στιγμή στη χώρα, θυμίζει έντονα την εμπειρία των υπερχρεωμένων χωρών της Λ. Αμερικής και της Αφρικής τις δεκαετίες του 1980 και του 1990.

Η οικονομία συρρικνώνεται, το χρέος αυξάνεται συνεχώς, ενώ οι σκηνές από βίαιες συμπλοκές και εξαγριωμένους διαδηλωτές πρωταγωνιστούν σε καθημερινή βάση στα δελτία ειδήσεων. Στην ίδια κατάσταση βρίσκονταν τη δεκαετία του 1980 και του 1990 οι υπερχρεωμένες χώρες της Λ. Αμερικής και της Αφρικής, επισημαίνει το περιοδικό.

Οι κυβερνήσεις των πλούσιων χωρών και το ΔΝΤ προσπαθούσαν για χρόνια να τις βοηθήσουν με βραχυπρόθεσμα δάνεια διάσωσης, αλλά η ανάκαμψη ήλθε μόνο όταν μειώθηκαν τα χρέη τους, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που είχαν λάβει από τον «επίσημο» τομέα.

Όπως σημειώνει ο Economist, η οικονομία της Ελλάδας δεν θα ανακάμψει αν δεν επέλθει μια νέα συμφωνία για επιπρόσθετη ανακούφιση από το βάρος του χρέους.

Η ανακούφιση αυτή πρέπει να πραγματοποιηθεί σε δύο στάδια. Σε πρώτη φάση, να υπάρξει μια συμφωνία για μείωση του χρέους εφόσον ικανοποιηθούν συγκεκριμένοι στόχοι και στη συνέχεια, το χρέος πρέπει να «κοπεί» σταδιακά κατά την επόμενη δεκαετία.

Αυτή τη στιγμή περισσότερο από το 70% του ελληνικού χρέους βρίσκεται στην κατοχή του επίσημου τομέα, των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και του ΔΝΤ. Οι πιθανότητες να αποπληρωθεί το χρέος αυτό από την Ελλάδα, βουλιάζουν μαζί με την ελληνική οικονομία, τονίζει ο Economist.

Η γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται τον τελευταίο καιρό πρόθυμη να δώσει στην Ελλάδα διετή παράταση, αλλά δεν δέχεται να συζητήσει καν οποιαδήποτε ελάφρυνση στα δάνεια του επίσημου τομέα.

Κατά τον Economist, η στάση αυτή είναι κατανοητή από πολιτική σκοπιά. Η Γερμανία φοβάται ότι οποιαδήποτε κούρεμα του χρέους θα εξαγριώσει τους Γερμανούς ψηφοφόρους και θα περιορίσει το κίνητρο της Ελλάδας για νέες μεταρρυθμίσεις.

Από οικονομική όμως άποψη, οδηγεί στην απόλυτη καταστροφή. Από τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της, η χώρα θα παραμείνει αποκλεισμένη από τις αγορές. Την ίδια ώρα, η αβεβαιότητα θα επηρεάσει αρνητικά τις επενδύσεις και θα επιβραδύνει την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων.

Ο Εconomist υποστηρίζει ότι ένα καλό παράδειγμα μιας νέας συμφωνίας για την Ελλάδα είναι η πρωτοβουλία «HIPC» (Heavily Indebted Poor Countries) του 1996, κατά την οποία οι δανειστές συμφώνησαν να μειώσουν τα χρέη των πιο υπερχρεωμένων αναπτυσσόμενων κρατών, με τον όρο ότι θα εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις για τη μείωση της φτώχειας.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η Πολωνία, όπου το 1991 οι πιστωτές συμφώνησαν να κόψουν το χρέος της αν εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις.

Μια διαπραγμάτευση με τους επίσημους πιστωτές της Ελλάδας μπορεί να βασιστεί στις ίδιες αρχές. Αν η Ελλάδα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, τα δάνεια από τον επίσημο τομέα θα υποστούν σταδιακή ελάφρυνση, μέχρι να φτάσουν σε ένα επίπεδο που θα είναι βιώσιμο.

Με τον τρόπο αυτό, οι Έλληνες θα αρχίσουν και πάλι να ελπίζουν ότι θα βγουν από την κρίση, οι επενδυτές θα τοποθετήσουν κεφάλαια στη χώρα και θα δημιουργηθεί ένας ενάρετος κύκλος εμπιστοσύνης και ανάπτυξης.

– NYT: «Η Ελλάδα πίνει το κώνειο»

«Η Ελλάδα πίνει το κώνειο» είναι ο τίτλος του κύριου άρθρου των New York Times όπου σχολιάζεται η ψήφιση του τρίτου μνημονίου από το κοινοβούλιο.

«Η ελληνική βουλή έκανε ότι έπρεπε να κάνει… Κανένας υπεύθυνος βουλευτής δεν μπορούσε να αγνοήσει τις τρομερές επιπτώσεις του «όχι». Κανένας όμως, δεν μπορεί να απορρίψει την απειλή για την κοινωνική σταθερότητα από αυτές τις περικοπές» αναφέρει το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας.

«Γεγονός είναι ότι σχεδόν όλα όσα έχουν περιληφθεί σε αυτό το πακέτο έχει δοκιμαστεί και έχει αποτύχει παταγωδώς. Αυτά τα δυσάρεστα μέτρα δεν θα κάνουν τίποτα για να εξυπηρετηθεί το ελληνικό χρέος, για να έρθει πιο κοντά σε ισορροπία ο προϋπολογισμός ή για να διευκολυνθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ελλάδα για να αναβιώσει την οικονομία της. Αντιθέτως, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα βυθίσουν ακόμη περισσότερο μία οικονομία που έχει ήδη συρρικνωθεί κατά 25% καθιστώντας ανέφικτη τη δημοσιονομική βελτίωση», προσθέτουν οι NYT.

«Η Ελλάδα δεν θα μπορεί να πληρώσει τα χρέη της εάν κατεβάσει ρολά στην οικονομία της. Ο κόσμος πρέπει να επιστρέψει στη δουλειά του. Ο μόνος τρόπος είναι μέσω νέων διαγραφών χρέους και πιο χαμηλών επιτοκίων στα ευρωπαϊκά δάνεια, όπως επίσης και με το άνοιγμα κλειστών αγορών εργασίας» συνεχίζει το δημοσίευμα.

«Υποψιαζόμαστε ότι και πολλοί από τους πιστωτές επίσης γνωρίζουν ότι η λιτότητα δεν είναι η λύση. Προς το παρόν όμως, δεν θέλουν να αμφισβητήσουν την Angela Merkel που εξακολουθεί να πιστεύει ότι μόνο η οικονομική τιμωρία θα ωθήσει τους Έλληνες στη μεταρρύθμιση. Μπορεί αυτή η πολιτική φόρμουλα να είναι νικηφόρος για τη Γερμανία, όπου η κα Merkel έχει να αντιμετωπίσει τις εκλογές του επόμενου χρόνου, αλλά είναι μια βαθιά και εξαιρετικά περιττή τραγωδία για την Ελλάδα», καυαλήγει το άρθρο.

– FT: Καθυστερεί επικίνδυνα η συμφωνία για την Ελλάδα

Ακόμη μία επικίνδυνη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της συμφωνίας για το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας αποδέχονται οι ηγέτες της Ευρωζώνης, καθώς δεν έχουν γεφυρώσει τις διαφορές τους με το ΔΝΤ για τον τρόπο μείωσης του ελληνικού χρέους, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Η νέα καθυστέρηση, αναφέρεται στο σε δημοσίευμα, ωθεί την Ελλάδα στον κίνδυνο μη αποπληρωμής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την επόμενη Παρασκευή, ενός ποσού 5 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σε λήξεις ομολόγων τα οποία έχει η ΕΚΤ στο χαρτοφυλάκιό της.

Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης ήλπιζαν ότι θα ολοκλήρωναν τη συμφωνία για το νέο, επιμηκυμένο έως το 2016 πρόγραμμα, στη σύνοδο του Eurogroup τη Δευτέρα. Σύμφωνα, όμως, με αξιωματούχους που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις, οι θέσεις των ευρωπαίων δανειστών σχετικά με το πόσο μεγάλη θα πρέπει να είναι η ανακούφιση της Ελλάδας από το χρέος της και με το ποιοι θα φέρουν το βάρος των ζημιών, απέχουν ακόμη πολύ από τις θέσεις του ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ παραμένει πιο απαισιόδοξο σχετικά με τη δυνατότητα της Ελλάδας να επιστρέψει στην οικονομική ανάπτυξη, σχετικά με τα ποσά που θα συγκεντρώσει η χώρα από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ και σχετικά με τα χρήματα που θα χρειασθούν για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Όπως αναφέρουν οι FT, το αποτέλεσμα είναι ότι υπάρχει μία διαφορά μεταξύ των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον της τάξης των 5-10 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ αναφορικά με το ύψος που θα διαμορφωθεί το ελληνικό χρέος το 2020.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν γίνει πιο περίπλοκες, λένε αξιωματούχοι, καθώς το ΔΝΤ επιμένει ότι το ελληνικό χρέος πρέπει να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ το 2020, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά να χαλαρώσει ο σχετικός στόχος και να διαμορφωθεί στο 125% του ΑΕΠ το 2022.

Αν προσθέσουμε σε συνάρτηση με τα παραπάνω και τις δηλώσεις που φέρεται να έχει κάνει ο πρόεδρος του euro working group Thomas Wieser, που προετοιμάζει το Eurogroup, για  τμηματική καταβολή της δόσης, τότε τα χειρότερα σενάρια συνεχίζουν να ισχυροποιούνται. Ήδη η περίπτωση να μη λάβουμε τη δόση μέσα στο μήνα αρχίζει  να «παίζει» όλο και περισσότερο, και όλοι απορούν… Αυτά τα ταμειακά διαθέσιμα που τελειώνουν από το καλοκαίρι, αλλά μιά χαρά φτάνουν και σήμερα, τι θα γίνουν μετά τις 16 Νοεμβρίου; Γιατί κάτι μου λέει, πως ακόμα κι αν μέχρι τότε δεν έχει εκταμιευθεί η δόση, ακόμα και τότε, τα δάνειά μας θα καλυφθούν από τους ευρωπαίους σαν να μη τρέχει τίποτα! Είδωμεν…

πληροφορίες από  fmvoice.gr

Advertisements

One thought on “Αντί για δόσεις μοιράζουν διαδόσεις! Ατέρμονο αδιέξοδο…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s