Ελλάδα: Η δίκη δημοσιογράφου πλήγμα στην ελευθερία του λόγου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  Διεθνούς Αμνηστείας

Οι ελληνικές αρχές πρέπει να προστατεύσουν το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης, δήλωσε σήμερα η ∆ιεθνής Αμνηστία, έπειτα από την ποινική δίωξη που ασκήθηκε εις βάρος του έλληνα δημοσιογράφου, Κώστα Βαξεβάνη.

Οι παρατηρήσεις της οργάνωσης διατυπώθηκαν την Πέμπτη, ενόσω ο Βαξεβάνης δικαζόταν στην Αθήνα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, αφότου δημοσίευσε τα ονόματα περίπου 2.000 Ελλήνων που φέρονται να έχουν λογαριασμούς στην τράπεζα HSBC στην Ελβετία, καλώντας ταυτόχρονα να διεξαχθούν έρευνες για ενδεχόμενη φοροδιαφυγή.

Ο ερευνητής δημοσιογράφος και εκδότης του περιοδικού Hot Doc, συνελήφθη την περασμένη Κυριακή, μετά τη δημοσίευση της λίστας στο περιοδικό του, η οποία περιελάμβανε ονόματα ελλήνων πολιτικών και επιχειρηματιών.

«Είναι πολύ ανησυχητικό το ότι ο Βαξεβάνης αντιμετωπίζει ποινικές κατηγορίες, και ενδεχομένως φυλάκιση, για τη δημοσιοποίηση πληροφοριών δημοσίου συμφέροντος», δήλωσε ο Marek Marczyński, Αναπληρωτής ∆ιευθυντής του προγράμματος για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία της ∆ιεθνούς Αμνηστίας.

«Αυτή η ενέργεια αυξάνει τον κίνδυνο άλλοι δημοσιογράφοι να αυτολογοκρίνονται και να απέχουν από τη θεμιτή κριτική προς την κυβέρνηση για να αποφύγουν δίωξη. Ένα τέτοιο ‘πάγωμα’ θα υπονόμευε σοβαρά την ελευθερία της έκφρασης -κεντρικός σκοπός της οποίας είναι να προωθεί την ενημέρωση και τη δημόσια συζήτηση σχετικά με τη λειτουργία της κυβέρνησης».

«Οι ελληνικές αρχές πρέπει να αποδείξουν ξεκάθαρα σε αυτή την περίπτωση γιατί αυτή η σοβαρή κύρωση είναι αναγκαία και αναλογική. Το δικαίωμα των προσωπικών δεδομένων δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για να φιμώνεται η κριτική προς την κυβέρνηση».

Πιστεύεται ότι τα ονόματα που δημοσιεύτηκαν από τον Βαξεβάνη είναι αυτά που περιέχονταν στη λεγόμενη «Λίστα Λαγκάρντ», που δόθηκε το 2010 στον έλληνα Υπουργό Οικονομικών από τη σημερινή επικεφαλής του ∆ΝΤ και τότε Υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Η λίστα, η οποία φέρεται να περιέχει ονόματα επιφανών Ελλήνων για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι έχουν χρησιμοποιήσει τους λογαριασμούς για φοροδιαφυγή, έχει προκαλέσει έντονη πολιτική συζήτηση στη χώρα, καθώς αυτή αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω της επιβολής αυστηρών μέτρων λιτότητας.

Ο Βαξεβάνης έχει κατηγορηθεί με πλημμέλημα για παράβαση του νόμου περί προστασίας προσωπικών δεδομένων, και, εάν κριθεί ένοχος, σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και δύο ετών, καθώς και πρόστιμο.

πηγή: Typologies.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s