Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στη ΓΑΔΑ και ερώτηση στη Βουλή για τους βασανισμούς – Συστηματική παραβίαση του κράτους δικαίου

Αντιπροσωπεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α-Ε.Κ.Μ αποτελούμενη από τον Επικεφαλής Βουλευτή της ΕΕΚΕ Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Δημήτρη Τσουκαλά και τον Συντονιστή του Τμήματος Σωμάτων Ασφαλείας Τάσο Μαυρόπουλο συναντήθηκε με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής Υποστράτηγο ΕΛ.ΑΣ Ιωάννη Δικόπουλο.

 

Η Αντιπροσωπεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α-Ε.Κ.Μ καταδίκασε την απάνθρωπη μεταχείριση και τα βασανιστήρια σε βάρος κρατουμένων που είδαν το φως της δημοσιότητας, την άκρατη και βίαιη καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων, τις συμπεριφορές ανδρών των ειδικών δυνάμεων που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών, τις αναίτιες προσαγωγές πολιτών κατά την μετάβασή τους σε συγκεντρώσεις για να τους τρομοκρατήσουν και ζήτησε τον αυστηρό έλεγχο των εμπλεκόμενων αστυνομικών και την υπηρεσιακή παρέμβαση προκειμένου να μην επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά.

 

Επίσης, στη συνάντηση τέθηκε το θέμα της δράσης των φασιστικών ομάδων που δρουν ανενόχλητες σε όλη την Ελλάδα ασκώντας βία και τρομοκρατία κάτω από τα βλέμματα των δυνάμεων ασφαλείας.

 

Τέλος, ζητήθηκε η διασφάλιση των μαζικών – ειρηνικών συγκεντρώσεων και η διακριτική παρουσία της ΕΛ.ΑΣ.

 

Συστηματική παραβίαση του κράτους δικαίου

 

Ερώτηση άλλωστε κατέθεσε τη Δευτέρα στη Βουλή προς τον αρμόδιο υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη σχετικά με τις απανωτές παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Δημήτριος Τσουκαλάς.

Ολόκληρη η ερώτηση
Κύριε υπουργέ,

Τον τελευταίο καιρό παραβιάζεται συστηματικά το κράτος δικαίου, με αποφάσεις, πράξεις και παραλείψεις της πολιτικής ηγεσίας, της φυσικής ηγεσίας και του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ.

 

Με το Δελτίο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ στις 8.10.12 αναιρείται ουσιαστικά η ελευθερία των διαδηλώσεων αφού παραβιάζεται το δικαίωμα του ειρηνικώς συνέρχεσθαι που κατοχυρώνεται από τα άρθρα 11 του Συντάγματος, 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), 12 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΧΘΔΕΕ), και 21 του Διεθνούς Συμφώνου Ατομικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων (ΔΣΑΠΔ).

 

Οι μαζικές προληπτικές προσαγωγές πολιτών που σκόπευαν να συμμετάσχουν στη διαδήλωση της 26ης Σεπτεμβρίου 2012 και η δημοσίευση φωτογραφιών και στοιχείων παραβιάζουν  το τεκμήριο της  αθωότητας και την προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, που κατοχυρώνονται στα άρθρα  2 και 5 του Συντάγματος,  6 της ΕΣΔΑ, 1 και 48  του ΧΘΔΕΕ, και 10 του ΔΣΑΠΔ.

 

Η Κακοποίηση και τα βασανιστήρια στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ δεκαπέντε συλληφθέντων πολιτών που συμμετείχαν σε αντιφασιστική διαδήλωση στην Αθήνα στις 30 Σεπτεμβρίου 2012 παραβιάζουν τα άρθρα 7 του Συντάγματος, 3 της ΕΣΔΑ, 4 του ΧΘΔΕΕ, 7 του ΔΣΑΠΔ και 5 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΟΔΔΑ). Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) διατάχθηκε μόνο όταν τα βασανιστήρια καταγγέλθηκαν από τον διεθνή Τύπο.

 

Οι δεκάδες κακοποιήσεις και τραυματισμοί αλλοδαπών, η  υπόθεση εγκλωβισμού και προπηλακισμού της δικηγόρου κ. Κούρτοβικ στο Α.Τ του Αγ. Παντελεήμονα, τα γεγονότα στο θέατρο Χυτήριο, τα γεγονότα στη Ραφήνα και το Μεσολόγγι χωρίς να συλληφθεί κανείς υπεύθυνος είναι απλώς κάποια παραδείγματα που δείχνουν ότι σαφώς παραβιάζετε η αρχή της ισονομίας, που κατοχυρώνεται από τα άρθρα 4 του Συντάγματος, 14 της ΕΣΔΑ, 20 του ΧΘΔΕΕ, 2 και 26 του ΔΣΑΠΔ, και 1, 2 και 7 της ΟΟΔΑ.

 

Κατόπιν των ως άνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.    Τι ενέργειες προτίθεστε να κάνετε για να τηρηθεί η νομιμότητα που παραβιάζεται από αποφάσεις, πράξεις και παραλείψεις της πολιτικής ηγεσίας, της φυσικής ηγεσίας και του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ;

2.    Πώς σκοπεύετε να διασφαλίσετε την ισονομία και την ασφάλεια δικαίου, αποκλείοντας ρητά εκ των προτέρων, και όχι απλώς τιμωρώντας ενδεχομένως εκ των υστέρων, κάθε αντίθετη προς τα θεμελιώδη αυτά δικαιώματα πράξη η παράλειψη του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ;

 

Αθήνα, 15.10.2012

Ο ερωτών Βουλευτής, Δημήτριος Β. Τσουκαλάς

πηγή: left.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s