Άλλος… συμβιβάζεται (τρόικα, κυβέρνηση) και άλλος πληρώνει (εργαζόμενοι, συνταξιούχοι)

Και εμπροσθοβαρές θα είναι το πακέτο των μέτρων -8,8 με 9 δισεκατομμύρια ευρώ αναμένεται να φορτωθούν στο προϋπολογισμό του 2013- και απομακρύνσεις δημοσίων υπαλλήλων θα γίνουν και τα δώρα των αγροτών θα περικοπούν. Όλα δείχνουν ότι οι σκληρές διαπραγματεύσεις πάνε κατ’ ευχήν για την…τρόικα.

Ρεπορτάζ: Πύρρος Θανόπουλος

Ο πολύς κύριος Τόμσεν έκανε πολύ καλά τη δουλειά του. Οι…καυγάδες με τον Γιάννη Στουρνάρα και οι δημόσιες δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών, δείχνουν να μην έχουν κανένα αποτέλεσμα.

Την ώρα λοιπόν που εμείς θα περιμένουμε την «πολιτική λύση», μια θετική δήλωση από το σημερινό Eurogroup αλλά και «κάτι καλό» από την αυριανή επίσκεψη Μερκελ, το πακέτο των μέτρων θα περιλαμβάνει περισσότερες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Τα εννέα δισεκατομμύρια ευρώ από τα συνολικά 13,5 δις. ευρώ του πακέτου, θα φορτωθούν στον προϋπολογισμό του 2013. Κι είναι να αναρωτιέται κανείς, τελικά ποια είναι η ανάγκη της επιμήκυνσης.

Η ύφεση το 2013 θα φτάσει στο 5% και όχι στο 3,8% που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού κάτι που πρακτικά παραδέχεται και το ίδιο το επιτελείο της κυβέρνησης. Κι επειδή η συμφωνία να περιλαμβάνει και ρήτρες, αν λόγω της ύφεσης δεν καταφέρουμε να περιορίσουμε το έλλειμμα, τότε θα υποχρεωθούμε να πάρουμε και άλλα μέτρα.

Με ποια μέτρα φαίνεται να επιτυγχάνεται ο …συμβιβασμός;

  1. Καταργούνται τα δώρα και τα επιδόματα αδείας παντού. Αυτό σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ χάνουν τρεις συντάξεις και όχι μία (τα δύο δώρα, το επίδομα αδείας και μια επιπλέον σύνταξη από την περικοπή του συνολικού ποσού από τα 360 στα 330 ευρώ). Δεν αναμένεται να κοπούν δώρα για τους ανέργους του ΟΑΕΔ αν και αυτό μένει να φανεί στην οριστική μορφή του πακέτου. Εννοείται ότι δώρα και επιδόματα θα σταματήσουν να εισπράττουν όλοι οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα αλλά και όλοι οι συνταξιούχοι.
  2. Θα ανασταλεί το κίνητρο επίτευξης στόχων στο Δημόσιο κάτι που αναμένεται να περιορίσει τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού περίπου κατά 140 εκατ. ευρώ
  3. Εξαιρετικά πιθανό φαντάζει πλέον το ενδεχόμενο στο τελικό πακέτο να συμπεριληφθεί και η απομάκρυνση 15.000 υπαλλήλων από το δημόσιο (πιθανότατα μέσα από τη διαδικασία της διαθεσιμότητας).
  4. Για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, στο τελικό πακέτο των μέτρων αναμένεται να μπει και ένας φόρος στο εφοπλιστικό κεφάλαιο. Η απόδοση του φόρου δεν αναμένεται να υπερβεί τα 100 εκατ ευρώ ενώ επαφές με τους πλοιοκτήτες φέρεται να έχει κάνει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

πηγή: fmvoice.gr

Advertisements

One thought on “Άλλος… συμβιβάζεται (τρόικα, κυβέρνηση) και άλλος πληρώνει (εργαζόμενοι, συνταξιούχοι)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s