Φίλοι της πολιτικής συνοχής της ΕΕ: «Δώσε μου τα λεφτά σου»

Είναι γνωστό από καιρό ότι όλοι είναι ίσοι στην ΕΕ, αλλά ορισμένοι είναι πιο ίσοι. Για την ευθυγράμμιση των αδυνάμων με τους δυνατούς έχει συνταχθεί ειδικό πρόγραμμα με φωναχτή ονομασία «Πολιτική συνοχής». Γύρω απ’ αυτή την πολιτική σχηματίστηκε κύκλος φίλων από τις χώρες-νέα μέλη της ΄Ενωσης.

Λοιπόν, οι φίλοι αυτοί αποφάσισαν να δηλώσουν τις απαιτήσεις, οι οποίες αναμενόμενα βρήκαν την ανταπόκριση ανάμεσα στα μέλη της ευρωζώνης, που πάσχουν από κατάθλιψη και οικονομική δυσχέρεια – την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Κύπρο. Μάλιστα, με πρόταση του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίκο (Robert Fico) συγκαλέστηκε στην Μπρατισλάβα ειδική Σύνοδος Κορυφής των φίλων με τα ίδια ενδιαφέροντα. Περί τίνος μπορεί να γίνει εκεί λόγος;

Απαντώντας σ΄αυτή την ερώτηση από το τηλέφωνο ο Σλοβάκος δημοσιολόγος Ντούσαν Κέρνι (Ντούσαν Kerny), είπε:

– Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των αρχηγών μιάς ομάδας κρατών, εν παρουσία των επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ευρώπης, θα γίνει λόγος για τα χρήματα. Ακριβώς για αυτό τον λόγο στη συνάντηση κορυφής προσχώρησε και η Κροατία, που βρίσκεται στο κατώφλι και χτυπά την πόρτα της ΕΕ. Το Φόρουμ αυτό είναι ασυνήθιστο: για πρώτη φορά τα νεότερα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλες 4 χώρες της ζώνης του ευρώ αποφάσισαν να επεξεργασούν μια συντονισμένη θέση για τη δημιουργία κοινού προϋπολογισμού. Ιδρύουμε μία ιδιόμορφη «ομάδα πίεσης». Θεωρούμε ότι στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης, η κατανομή όλων των κονδυλίων του προϋπολογισμού δεν πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από τις ευρωπαϊκές δομές.

Σε όλους μας μας προκαλοεί ανησυσία η πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να περιορίσει τη χρηματοδότηση του Ταμείου Συνοχής (Cohesion Fund). Δηλαδή να ξεφύγει από τις αρχικές της δεσμεύσεις για τη στήριξη των χωρών και των περιφερειών, που οι οικονομίες τους δεν φτάνουν τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Εξάλλου, γίνεται λόγος για τεράστια ποσά και συγκεκριμένα για τα 157 δισεκατομμύρια ευρώ, που θα πρέπει να αποσταλούν στο Ταμείο Συνοχής κατά την περίοδο από το 2014 ως το 2020.

Όταν μας πρότειναν να υπογράψουμε τη Συνθήκη της Λισαβόνας, μας υπόσχονταν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα γίνει η ισχυρότερη στον κόσμο μέσα στα πλησιέστερα 10 χρόνια, ενω σήμερα όλοι καταλαβαίνουν ότι είχαμε να κάνουμε τότε με την ψευδαίσθηση των γραφειοκρατών και τις μη ρεαλιστικές, μεγαλοποιημένες προσδοκίες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έχουν αποκτήσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης οι οικονομίες των ΗΠΑ και της Κίνας, ενώ η Ευρώπη βούλιαξε στα τεράστια οικονομικά της προβλήματα. Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι, πρέπει να αναφέρουμε και μια σειρά από επιτεύγματα. Πραγματικά η Συνθήκη του Σένγκεν εξασφάλισε σε μεγάλο βαθμό πιο αποτελεσματική τη λύση των προβλημάτων της απασχόλησης. ΄Εχουν δημιουργηθεί σχεδόν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας. Χτίζονται εργοστάσια και κατασκευάζονται σιδηροδρομικές γραμμές. Αν δεν υπήρχε το Ταμείο Συνοχής, η Σλοβακική Δημοκρατία, π.χ. θα βίωνε σήμερα περίδο βαθιάς ύφεσης.

Ταυτόχρονα, όμως,, όπως πρόσθεσε ο Ντούσαν Κέρνι, στη Σλοβακία εξακολουθεί να πέφτει το επίπεδο φτώχειας, μάλιστα όχι ανάμεσα στις ιδιαίτερα απροστάτευτα στρώματα του πληθυσμού, αλλά και ανάμεσα στους νέους, οικονομικά ενεργούς πολίτες. Τίποτα τέτοιο δεν έχει γνωρίσει ποτέ άλλοτε η χώρα στην νεώτερη της ιστορία. Θα καταφέρει ή όχι η ομάδα λομπίστων να υπερασπισει τις θέσεις της ενώπιον της Γηραίας Ηπείρου;.Ο Ντούσαν Κέρνι αμφιβάλλει για αυτό. Γιατί με την λύση του προβλήματος του προϋπολογισμού σε τελευταία ανάλυση θα χρειαστεί να ασχοληθούν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου οι ψήφοι των «μηχανών» της Ένωσης, – της Γερμανίας και της Γαλλίας, έχουν πολύ μεγαλύτερο βάρος …

πηγή: Η φωνή της Ρωσίας

Advertisements

2 thoughts on “Φίλοι της πολιτικής συνοχής της ΕΕ: «Δώσε μου τα λεφτά σου»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s