Ελλάδα στα χρόνια του Μνημονίου: Αυτοκτονίες, αλκοολισμός, HIV, θανατηφόρα τροχαία

Αποστολή Bad Hofgastein, Αυστρία

Το «πείραμα της λιτότητας» απέτυχε να απαντήσει στην οικονομική κρίση. Αυτό τονίζουν ειδικοί που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ για την Υγεία που λαμβάνει χώρα στην Αυστρία. Η συνέπειες της λιτότητας είναι εμφανείς και στη δημόσια υγεία, όπως εξάλλου βλέπουμε να συμβαίνει και στη χώρα μας. Οι ειδικοί, ερευνητές, εκπρόσωποι πολιτικών φορέων και άλλοι συμβουλεύουν να στραφούν τα κράτη σε μια διαφορετική στρατηγική στον τομέα της υγείας.

gastein litotita2

«Η δημόσια υγεία δεν λαμβάνεται υπόψη, όπως συμβαίνει με τα χρηματοοικονομικά μεγέθη» εξηγεί ο Martin McKee, καθηγητής στην Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, υπογραμμίζοντας ότι στις εκθέσεις της τρόικας απαξιώνεται εντελώς το κομμάτι της δημόσια υγείας. «Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί πρέπει να κατανοήσουν ότι οι πολιτικές λιτότητας βλάπτουν τα οικονομικά ενός κράτους αλλά και την υγεία των πολιτών«, υπογραμμίζει ο καθηγητής McKee και εξηγεί ότι λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν αυξηθεί κατά πολύ οι αυτοκτονίες, οι περιπτώσεις αλκοολισμού ακόμα και τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, καθώς, όπως επισημαίνει «πολλοί είναι αυτοί που πιάνουν το τιμόνι έχοντας άλλα πράγματα στο μυαλό τους με αποτέλεσμα να εμπλακούν σε κάποιο ατύχημα».

Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το ποσοστό αυτοκτονιών αυξήθηκε κατά 17% κατά τη διετία 2007 – 2009 και κατά 25% τη χρονιά 2009 – 2010. το Υπουργείο Υγείας για το πρώτο εξάμηνο του 2011 έχει καταγράψει αύξηση κατά 40% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010.

Τραγικά είναι όμως τα στοιχεία που δίνονται και για τον ιό του HIV στη χώρα μας. Σύμφωνα με αυτά το ποσοστό των νέων μολύνσεων αυξήθηκε κατά 52% μέσα σε ένα χρόνο, από το 2010 έως το 2011 και την ίδια περίοδο οι χρήστες ηρωίνης αυξήθηκαν κατά 20%.

«Δεν μπορούμε πλέον να μιλάμε για πρόβλημα στον τομέα της υγείας αλλά για πολιτικό πρόβλημα», επισημαίνει ο καθηγητής McKee, ο οποίος προτείνει τρεις διαφορετικές στρατηγικές για την Ευρώπη. Να υπάρξουν κανονισμοί ώστε να θωρακιστούν οι χώρες ενάντια στον κίνδυνο που έρχεται από το τραπεζικό σύστημα, να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν κορμό της εθνικής οικονομίας και να επενδυθούν περισσότερα χρήματα στα εθνικά συστήματα υγείας.

Ο αντίκτυπος της κρίσης σε γιατρούς και εργαζόμενους

Με διαφορετικό τρόπο αντιμετωπίζουν την κρίση στον τομέα της υγείας οι γιατροί και όσοι εργάζονται σε ιατρικά και παραϊατρικά επαγγέλματα. Επίσημες έρευνες έχουν καταγράψει μείωση της απόδοσης των εργαζόμενων που έρχεται ως αποτέλεσμα της μείωσης των κινήτρων που δίνονται. «Οι μειώσεις στους μισθούς δεν μπορεί να σημαίνει και μείωση στην απόδοση«, επισημαίνει ο Edwin Borman, γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης των Ειδικών στην Ιατρική, επισημαίνοντας ότι αν και το προσωπικό μειώνεται συνεχώς οι απαιτήσεις παραμένουν οι ίδιες ή αυξάνονται.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον Edwin Borman και στις ελλείψεις σε υλικά και πολλές φορές σε φάρμακα με τις οποίες έρχονται συχνά αντιμέτωποι οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό. «Παρόλα αυτά όμως η ιατρική πρέπει να εξακολουθήσει να είναι αφοσιωμένη σε ορισμένους κανόνες ηθικής», συνεχίζει ο Dr. Borman ενώ παράλληλα εμφανίζεται απογοητευμένος που οι κυβερνήσεις έχουν ως προτεραιότητα την οικονομική εξυγίανση και βάζουν σε δεύτερη μοίρα την υγεία των πολιτών.

πηγή: Halkidiki Focus
Advertisements

One thought on “Ελλάδα στα χρόνια του Μνημονίου: Αυτοκτονίες, αλκοολισμός, HIV, θανατηφόρα τροχαία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s