Τράπεζα μόνον για ορθίους… (του Κώστα Κυριακόπουλου)

Του Κώστα Κυριακόπουλου

Τράπεζα Eurobank, πλατεία Βούλας, 3 Οκτωβρίου 2012, ώρα 11:40. Γυναίκα σε αναπηρικό αμαξίδιο, πελάτης της τράπεζας «εξυπηρετείται» έξω από την Τράπεζα. Δεν υπάρχει τρόπος να μπει. Η πόρτα ασφαλείας –από αυτές τις αυτόματες που εγκλωβίζουν τους ληστές και προστατεύουν τα τραπεζικά ιδρύματα- δεν προβλέπει την είσοδο. Μόνον αρτιμελείς και όρθιους δέχεται.

Μια ευγενική υπάλληλος μπαινοβγαίνει. Μια για να πάει κάτι χαρτιά. Μια για να τα επιστρέψει και να βάλει υπογραφές ο προϊστάμενος. Μια για να ξαναπάρει την αστυνομική ταυτότητα της γυναίκας. Μια για να την επιστρέψει. Μια για να της δώσει, μάλλον, κάποιο pin για κάποια κάρτα. Μια για να της πει ότι τέλειωσε. Η γυναίκα με υπομονή, με ήρεμο βλέμμα, κινήσεις και αξιοπρέπεια περιμένει την υπάλληλο, ρίχνοντας κλεφτές ματιές στους μέσα, τους «κανονικούς» που μπορούν να στέκονται στις ουρές, να πληκτρολογούν όρθιοι τα ειδικά μηχανήματα πληρωμών, να ανταλλάσουν μερικές βαριεστημένες καλημέρες στους γκισέδες. Και αυτούς ίσα ίσα τους αχνοβλέπει, τα τζάμια είναι φιμέ για λόγους ασφαλείας, κι αυτά.

Η Τράπεζα έχει πάρει όλα τα μέτρα. Διπλή πόρτα που μπορεί να σε φυλακίσει μέχρι να έρθουν οι ένστολοι της ΔΙΑΣ που αράζουν στο απέναντι πεζοδρόμιο. Τα χρηματοκιβώτια έχουν χρονοκαθυστέρηση, οι υπάλληλοι κάποιο κρυφό μπουτόν κάτω από το ταμείο, κάμερες παντού, ακόμα και οι τηλεφωνικές συνομιλίες καταγράφονται για «λόγους ασφαλείας».

Η γυναίκα στο καροτσάκι περιμένει μέχρι να βγει για τελευταία φορά η ευγενική υπάλληλος και να της πάει τα τελευταία χαρτιά. Σε ένα γραφείο, πίσω από ένα τζαμένιο χώρισμα ένας κύριος, εκτός ουράς, παίρνει και βάζει σε μια χάρτινη σακούλα οκτώ, αν είδα καλά, πακέτα χαρτονομίσματα των 50 ευρώ. Πολλά. Σηκώνεται από την καρέκλα που του έχουν προσφέρει, ανταλλάσει δύο θερμές χειραψίες, χαμογελά ο ίδιος και οι υπάλληλοι που τον εξυπηρέτησαν και φεύγει.

Την ίδια ώρα, η γυναίκα που περίμενε με το καροτσάκι στον πεζόδρομο, από την έξω πλευρά της τζαμαρίας, απομακρύνεται. Κάτι ιλουστρασιόν φυλλάδια της τράπεζας που διαφημίζουν προγράμματα ζωής, υγείας, περίθαλψης, όλα σε συνεργασία με μεγάλα ιδιωτικά κέντρα υγείας, στέκουν ασάλευτα και γυαλιστερά στις πλαστικές θήκες.

Διαφημίζουν το άδολο τραπεζικό ενδιαφέρουν για τον «άνθρωπο και τις ανάγκες του». Στο πακέτο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα υπάρχει, άραγε, ειδικό κονδύλι για την αν – αξιοπρέπεια; Μπα…

Advertisements

2 thoughts on “Τράπεζα μόνον για ορθίους… (του Κώστα Κυριακόπουλου)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s