Μετά από Αργεντινή, Λεττονία και Ουγκάντα… τωρα και Ελ Ντοράντο!

Ελ Ντοράντο θέλει να κάνει την Ελλάδα ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ… Καλή επιλογή για τη θέση, αναμφισβήτητα! Όλα στο σφυρί, φυσικό αέριο, ρεύμα, νερό! Όλα για να ανατρέψουμε το «κακό κλίμα», για να φάνε οι γάιδαροι.  Να «δείξουμε ρεαλισμό δεδομένης της ύφεσης», να πάρουμε λίγα φράγκα για τα τρέχοντα, να κερδίζουν οι σωτήρες «υπεραποδόσεις»,  και να πληρώνουμε μια ζωή…

Διαβάζουμε στο Έθνος πως «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει Ελ Ντοράντο για τους επενδυτές»:

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει Ελ Ντοράντο για τους επενδυτές, καθώς προωθεί αποφασιστικά το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, δήλωσε ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) Τάκης Αθανασόπουλος, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Financial Times.

«Αν μπορέσουμε να αλλάξουμε την ψυχολογία, η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει Ελ Ντοράντο για τους επενδυτές. Το πλεονέκτημά μας είναι ότι η χώρα δεν είναι κορεσμένη σε κανέναν τομέα, ιδιαίτερα στον τουρισμό», δήλωσε ο επικεφαλής του Ταμείου.

Ο κ. Αθανασόπουλος εκτιμά ότι η πώληση της ΔΕΠΑ (Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου) και της ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) θα δώσει ώθηση για την άντληση εσόδων ύψους 19 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2015 από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, όπως έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με τους διεθνείς πιστωτές της.

Συμφωνία για ΔΕΠΑ έως τέλος Ιανουαρίου

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ πιστεύει ότι μπορεί να επιτύχει αυτή την πώληση – ορόσημο στις αρχές του 2013, ανοίγοντας τον δρόμο για μία σειρά συμφωνιών για υποδομές που θα δημιουργούσαν χιλιάδες θέσεις απασχόλησης και θα προωθούσαν την οικονομική ανάκαμψη.

«Αναμένουμε 4 ή 5 εταιρείες να φθάσουν στο τελικό στάδιο (του διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ) και να καταλήξουμε σε συμφωνία έως το τέλος του Ιανουαρίου», δήλωσε.

«Ρεαλισμός για τις τιμές»

Ο κ. Αθανασόπουλος αρνήθηκε να αποκαλύψει τον στόχο όσον αφορά στην τιμή της συμφωνίας για την πώληση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ, αλλά είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να δείξει ρεαλισμό σχετικά με τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων, δεδομένης της -χωρίς προηγούμενο- πενταετούς ύφεσης και της ανησυχίας των επενδυτών για το αν η χώρα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη.

«Δεν είναι οι καλύτερες εποχές για την Ελλάδα […] Πρέπει να ξεφύγουμε από το σύνδρομο της ανησυχίας για το πόσο θα κρατήσει αυτή η ύφεση, πόσο καιρό η χώρα θα μείνει στην αφάνεια», δήλωσε.

Ο ίδιος παραδέχεται ότι μόνο δύο συμφωνίες είναι πιθανό να ολοκληρωθούν εφέτος: Η ενοικίαση για 90 χρόνια του ολυμπιακού κέντρου IBC και η πώληση των κρατικών λαχείων. Οι δύο αυτές συμφωνίες θα έφερναν έσοδα 300 εκατ. ευρώ.

Επιτάχυνση ιδιωτικοποιήσεων

Παράλληλα, μιλώντας από το βήμα του Ελληνοκινεζικού Συνεδρίου Επιχειρηματικότητας, την Τρίτη, είπε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες  θα ανακοινωθούν η έναρξη των διαγωνιστικών διαδικασιών για τα ΕΛΠΕ, την ΕΥΑΘ, την «Εγνατία Οδό», την ΛΑΡΚΟ, τον ΟΔΙΕ, τα ΕΛΤΑ, τον Αστέρα Βουλιαγμένης, καθώς και για την αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων και μαρινών.

Ο κ. Αθανασόπουλος, απηύθυνε πρόσκληση σε επενδυτές από την Κίνα να επενδύσουν στην χώρα μας. «Η Κίνα τα τελευταία 30 χρόνια προσφέρει ένα λαμπρό παράδειγμα θεαματικής οικονομικής μεταμόρφωσης. Η Ελλάδα απευθύνεται στην Κίνα αναζητώντας επενδυτές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, δέσμευση στις ιδέες τους, επενδυτές που πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί πραγματικά να προσφέρει σημαντικές υπεραποδόσεις σε συγκεκριμένους τομείς», τόνισε.

«Οφείλουμε να αποδείξουμε ότι το πετυχημένο παράδειγμα της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας που ξεκίνησε η Cosco στον Πειραιά δεν θα είναι το μοναδικό», ανέφερε.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s