Αυτό το κλίμα που αλλάζει, με τρομάζει…

Συν Αθηνά και χείρα κίνει…Στην επίθεση «σωτηρίας» των ελληνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης των τελευταίων ημερών, έρχονται να προστεθούν και δημοσιεύματα του ξένου τύπου!

Σωθήκαμε, τελείωσαν τα βάσανά μας, ανάπτυξη και άλλα τέτοια, κατακλύζουν από παντού, παραμονές των ανακοινώσεων (;) των νέων μέτρων των 11,9 δίσ. ευρώ, συν τα όσα θα παρθούν για να κλείσουν οι μαύρες τρύπες. By the way, μαύρη τρύπα οι επιστήμονες λένε μία περιοχή στο διάστημα που εξαφανίζει την ύλη. (οποιαδήποτε ομοιότητα με καταστάσεις που βιώνουμε, είναι πραγματική!)

Έτσι σήμερα, το Βήμα (μην κάνεις βήμα) αναδημοσιεύει το άρθρο της Le Monde, που βάζει τέλος στη λιτότητα τον Οκτώβριο! Αμέσως μετά από περικοπές, μειώσεις, απολύσεις, νέους φόρους και όλα τα συναφή, ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΤΕΛΟΣ!! Στα ψιλά γράμματα βεβαίως, όπου «λιτότητα τέλος», βλέπε «περισότερος χρόνος»…

Διαβάζουμε:

Le Monde: Πιθανή η «ανάσα» για την Ελλάδα τον Οκτώβριο

Την εκτίμηση ότι το κλίμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς αλλάζει για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και διαφαίνεται ο προσανατολισμός για μεγαλύτερη πίστωση χρόνου, κάνει η γαλλική εφημερίδα Le Monde, σε άρθρο της που δημοσιεύτηκε την Κυριακή. Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, πιθανολογεί ότι μπορεί να υπάρξουν νέες αποφάσεις – ανάσα τον Οκτώβριο, όπως εκείνες για την Ισπανία την περασμένη Ανοιξη και την Πορτογαλία.

Το άρθρο ξεκινά με το ερώτημα αν «τελειώσαμε με την απόλυτη λιτότητα στην Ευρώπη», στηριζόμενο στην πρόσφατη απόφαση των υπουργών οικονομικών των χωρών της ευρυζωνης στην Κύπρο να αναπροσαρμόσουν το χρονοδιάγραμμα της μειώσης του πορταγαλικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ της χώρας, από το 2013 στο 2014.

Η εφημερίδα τονίζει ότι η παράταση αυτή οφείλεται επίσης και στο γεγονός ότι η Πορτογαλία κάνει τον τελευταίο χρόνο κατά γενική ομολογία το «καλύτερο δυνατό» για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του προγράμματος που συμφώνησε με το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παράγοντες των αγορών σημείωναν ότι στην Πορτογαλία τα φορολογικά έσοδα έχουν μειωθεί εξαιτίας του περιορισμού της εσωτερικής κατανάλωσης, ενώ οι δημόσιες δαπάνες έχουν αυξηθεί εξαιτίας της μεγάλης ανεργίας. Αυτό που χρειάζεται επομένως η χώρα είναι περισσότερος χρόνος για να πετύχει τους οικονομικούς στόχους της, χωρίς να πάρει μέτρα που θα αποβούν μοιραία για την ανάπτυξη. «Αν πέρνουμε μέτρα με μοναδικό κριτήριο το δημοσιονομικό ζήτημα, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη μας την επιβράδυνση της οικονομίας, κινδυνεύουμε να βυθιστούμε στην ύφεση» ανέφερε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών κ. Στέβεν Φανεκέρκ.

Η εφημερίδα παρατηρεί ότι αυτή η θέση αποτελεί μια πραγνατική ρήξη με τις θέσεις που εξέφραζε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ από την αρχή της κρίσης. Η ρήξη αυτή, υποστηρίζει ο Monde, συνδέεται με τα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα που είχαν οι πολιτικές λιτότητας σε όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά και με την άνοδο στην εξουσία του Μάριο Μόντι στην Ιταλία και του Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία, οι οποίοι έδωσαν αμέσως σημαντικό βάρος στην ανάπτυξη.

Στο ίδιο κλίμα βρίσκεται, σύμφωνα με τον Monde, η πρόθεση της Κριστιν Λαγκάρντ, επικεφαλής του ΔΝΤ, να δώσει περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα: «Υπάρχουν αρκετοί τρόποι προσαρμογής και ο χρόνος είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο» δήλωσε η κυρία Λαγκάρντ.

Δεν λείπουν πάντως οι οικονομολόγοι που προτείνουν μια γενική χαλάρωση των οικονομικών στόχων -και ειδικότερα αυτού για μείωση των ελλειμμάτων στο 3% του ΑΕΠ- υποστηρίζοντας ότι ένα μονομερές σχετικό αίτημα από μια μόνη οικονομία θα την αδυνάτιζε εξαιρετικά απέναντι στις αγορές. Το ερώτημα αυτό ξανανοίγει ένα θέμα ταμπού, που έχει να κάνει με την υποταγή της Γαλλίας στις επιταγές του δημοσιονομικού συμφώνου. Ο οικονομικός επίτροπος κ. Ολι Ρεν πάντως, τόνισε ότι όλες οι χώρες οφείλουν να προχωρήσουν σε δομικές αλλαγές προκειμένου να πετύχουν τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s