Κι αν μας γκρεμίζουν έναν-έναν, να σηκωθούμε όλοι ΜΑΖΙ

Δε φτάνει που καίγεται ο κόσμος, η χώρα, η ευρωζώνη, η γούνα μας και τα όνειρά μας… Είχαμε και καλοκαίρι. Και την μοναδική περίοδο που όποιος έχει την ευκαιρία να αδειάσει λίγο το μυαλό του, και να μαζέψει φως, επιβάλλεται να το κάνει. Όλοι έχουν δικαίωμα και υποχρέωση, ανάγκη και πρόσβαση, σ’ αυτό το φως.

Η ζωή έχει φτάσει σε ένα σημείο όπου πλέον δεν είναι απλά αδυσώπητη. Δεν είναι απλά σκληρή. Είναι ασταμάτητη, δολοφονική. Ο χρόνος έχει ξεφύγει, και κατά κάποιον πρωτόγνωρο τρόπο, ενώ εδώ και καιρό έχει νεκρώσει, τρέχει σαν υπερταχεία που κάνει το μακρινό ταξίδι του γύρου του κόσμου, με συνεχείς επαναλήψεις, και καμία στάση.

Όλα συντελούν σε ένα ατελείωτο, εφιαλτικό ταξίδι, όπου ο μόνος διαθέσιμος χρόνος που έχεις, είναι για να σκεφτείς πως θα φας και πως θα πληρώσεις. Πως θα γλιτώσεις από τις συνεχείς επιθέσεις, πως θα προστατέψεις μια κάποια ψευδαίσθηση ασφάλειας. Παντού προβάλει κίνδυνος. Όλοι νιώθουν την απειλή, και για να μην καταφέρουν να την προσδιορίσουν, προβάλλουν συνεχώς αυτόκλητοι σωτήρες, που δείχνουν τον ξένο, ή τον συνταξιούχο, ή και τον γείτονά σου.

Η Υγεία πάει περίπατο. Ποιος μπορεί να σκεφτεί τι αποτελέσματα θα έχει αυτή η κατάσταση στην υγεία του, την ώρα που δεν μπορεί να σκεφτεί την αυριανή ημέρα. Ποιος μπορεί να σκεφτεί κάποιον τρόπο για να χαμογελάσει. Που μπορεί κανείς να βρει ελπίδα, ή προοπτική. Η ψυχολογία παύει να έχει σημασία. Το μαύρο κι άραχνο σκοτάδι έχει πλακώσει ψυχές και ψυχές, που τραβάνε μια ατέρμονη ανηφόρα. Η ψυχαγωγία αποτελεί τεκμήριο πλουτισμού, όμοιο σκάφους αναψυχής, ή πολυτελών διακοπών στην Τζαμάικα. Η αξιοπρέπεια καταβαραθρώνεται κάθε βράδυ στα δελτία των ειδήσεων, και κάθε μέρα στους χώρους εργασίας, ή σε ένα δωμάτιο άδειο, λευκό κελί της ανεργίας. Δεν σταματά πουθενά αυτό το ανελέητο τρενάκι του Τρόμου. Όμως η ζωή δεν είναι μόνο εκεί.

Η ζωή είναι και στους ανθρώπους σου. Η ζωή είναι στους φίλους σου, που ταξιδεύουν κι αυτοί στο ίδιο καταραμένο τρένο, και ψάχνουν κι εκείνοι, έστω για το παράθυρο. Η ζωή είναι στον αδερφό σου, που ψάχνει μιαν ανάσα, μια ελπίδα όπως κι εσύ. Η ζωή είναι στην οικογένεια σου, τον πατέρα και την μάνα σου, που δυσκολεύτηκαν να καταλάβουν, κι αν τώρα βλέπουν, και πριν δεν έβλεπαν, δεν είναι ώρα για το δικό σου «στα έλεγα εγώ». Η ζωή είναι στην κοπελιά σου ή τον φίλο σου, που κι αν τα όνειρά σας έχουν παγώσει, δικά σας είναι. Εσείς θα τα ζεστάνετε ξανά. Ζωή είναι το φως. Το φως της αγάπης, της συμφιλίωσης, της γνώσης, της ανάγκης, της συμπάθειας, της αλληλεγγύης και της εξωστρέφειας.

Παρατήστε τα λευκά κελιά. Γυρίστε την πλάτη στα ψέματα. Κάψτε τον φόβο. Αδειάστε το σκοτάδι που γεμίζει πια τις ψυχές μας, στην ομορφότερη λιακάδα. Και αγκαλιάστε και κρατήστε σφιχτά τα χέρια των γύρω σας. Αφήστε τις καρδιές και τις ψυχές μας να ενωθούν, και να μας δυναμώσουνε ξανά.

Όσο και να βαθαίνει η πίκρα, ο πόνος και η αγανάκτηση, όσο και να μας χτυπούν και να μας κυνηγάνε, όσο και να προσπαθούν να μας χωρίσουν, τον καθένα μόνο του αν είναι δυνατόν, ξεχνούν κάτι. Πλέον, στο απόσπασμα μας στήνουν όλους μαζί. Και χωρίς να το καταλάβουν, κόντρα στα σχέδιά τους, αυτό μόνο να μας ενώσει μπορεί. Δεν μπορεί να έχει άλλη κατάληξη. Δεν έχει νόημα.

Η ζωή είναι αυτή. Τώρα. Εδώ. Και είναι δική μας. Είναι για να τη ζήσουμε. Να τη στολίσουμε. Να την ταξιδέψουμε και να την αντέξουμε. Τελείωσε ο καιρός της άρνησης. Τελείωσε η περίοδος συνειδητοποίησης. Τώρα τα ξέρουμε όλα, τα βλέπουμε όλα. Για να κρατηθείς σε αυτό το νεκροζώντανο τρενάκι του Τρόμου, δεν υπάρχουν μόνο οι -ατομικές- χειρολαβές. Δίπλα σου υπάρχουν χέρια. Σφίξτε γερά, πάρε ανάσα βαθιά, γιατί η επιφάνεια απέχει πολύ. Πάντα όμως το φως θα φαίνεται εκεί ψηλά, και θα σου θυμίζει πως ήττα που δεν έχεις αποδεχτεί, δεν υπάρχει. Κι αυτό είναι το πιο ισχυρό μας όπλο.

 

Αλλουμηνάκος

Advertisements

One thought on “Κι αν μας γκρεμίζουν έναν-έναν, να σηκωθούμε όλοι ΜΑΖΙ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s