Η Κομισιόν παρακολουθεί αν η Γαλλία τηρεί τις δεσμεύσεις της στη διαδικασία απέλασης των Ρομά

Της μόδας είναι απ’ ότι φαίνεται τις τελευταίες ημέρες το κυνήγι μεταναστών στην Ευρώπη…

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά τον τρόπο με τον οποίο οι γαλλικές αρχές διαλύουν τους καταυλισμούς των Ρομά και θέλει να διασφαλίσει ότι τηρούνται οι εγγυήσεις που είχαν δοθεί ότι δεν γίνονται αυθαίρετες απελάσεις, ούτε διακρίσεις σε βάρος τους, δήλωσε σήμερα μία εκπρόσωπός της μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η υπηρεσίες της αντιπροέδρου της Επιτροπής και υπεύθυνης για θέματα Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ είναι σε επαφή με τις γαλλικές αρχές και αναλύουν την κατάσταση για να βεβαιωθούν ότι τηρούνται οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί», εξήγησε η Μίνα Αντρέεβα. «Είναι μια δοκιμασία για τις νέες γαλλικές αρχές. Η Επιτροπή θέλει να επαληθεύσει ότι η Γαλλία έχει τη βούληση να εφαρμόσεις τους κανονισμούς που έχει εισάγει στη νομοθεσία της», σχολίασε ένας άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Εξοργισμένη από τον τρόπο με τον οποίο η γαλλική κυβέρνηση προχωρούσε σε απελάσεις Ρομά —που κατάγονται κυρίως από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία και επομένως είναι Ευρωπαίοι πολίτες— η Ρέντινγκ δεν είχε διστάσει πριν από δύο χρόνια να αντιπαρατεθεί με τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί. Υπό την απειλή της παραπομπής της για διακρίσεις η Γαλλία δέχτηκε τελικά να τροποποιήσει τη νομοθεσία της και να σεβαστεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες όσον αφορά τις απελάσεις Ευρωπαίων πολιτών. Ωστόσο ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς ανέθεσε χθες στους νομάρχες να διαλύσουν τους καταυλισμούς των Ρομά, εφόσον έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση για κάτι τέτοιο, και αναζητά τρόπους να τους πείσει να επιστρέψουν εθελοντικά στις χώρες καταγωγής τους. Αρκετές δεκάδες Ρομά από τη Ρουμανία δέχτηκαν ανθρωπιστική βοήθεια για την επιστροφή τους και επρόκειτο να αναχωρήσουν από τη Λιόν με προορισμό το Βουκουρέστι. Οι ενήλικοι λαμβάνουν 300 ευρώ και τα παιδιά 150 ευρώ για να φύγουν από τη Γαλλία.

Δείτε το βίντεο από το euronews:

xspv1n_french-police-launch-roma-camp-clear-out_news

Πηγή: express.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s