Το κολατσιό των μαθητών θα φορολογούν στην Ισπανία

Ιδέες αρχίζουν να δίνουν οι Ισπανοί στην κυβέρνηση Σαμαρά, αν και κάτι μου λέει πως με το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ αναμένεται να δώσει ρεσιτάλ…

Την πιθανότητα να φορολογήσουν τους μαθητές που φέρνουν το κολατσιό τους στο σχολείο – πρόταση που έχει προκαλέσει την οργή των γονιών – εξετάζουν μεγάλες περιοχές της Ισπανίας, όπως η Μαδρίτη, η Βαλένθια και η Καταλονία.

 

Στις περιοχές αυτές ενδέχεται να ζητηθεί από τα παιδιά να πληρώνουν για να έχουν πρόσβαση στη σχολική τραπεζαρία, εφ’ όσον φέρνουν το κολατσιό τους από το σπίτι.

«Αυτό που θα γίνει είναι να επιτραπεί στα σχολεία να δώσουν το πράσινο φως για να επιστρέψουν τα ταπεράκια στα σχολεία», εξήγησε ο Ιγνάσιο Γκάγο Φόρνελς, εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας στην περιοχή της Μαδρίτης.

Με το ισχύον σύστημα, δεν επιτρέπεται στους μαθητές να φέρνουν μαζί τους φαγητό παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα αν ένα παιδί είχε αλλεργία σε κάποια τρόφιμα.

Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει τα ισπανικά νοικοκυριά, ολοένα και περισσότεροι γονείς προτιμούν να δίνουν κολατσιό στα παιδιά από το σπίτι για να κάνουν οικονομία.

Σημειώνεται πως κατά το σχολικό έτος 2011-12 το 60% των 324.000 μαθητών των 791 δημόσιων σχολείων της Μαδρίτης αγόραζαν φαγητό από τη σχολική καντίνα.

Οι αρχές της Καταλονίας ανακοίνωσαν ότι όποιος φέρνει το κολατσιό του στο σχολείο και θέλει να χρησιμοποιήσει το χώρο της καντίνας για να φάει θα πληρώνει μέχρι και 3 ευρώ την ημέρα. Παρόμοια μέτρα σκοπεύει να πάρει και η Βαλένθια.

Από την πλευρά τους, οι σύλλογοι γονέων και η αριστερή αντιπολίτευση στην Ισπανία έχουν καταγγείλει το μέτρο ως άδικο, καθώς πλήττει τους πιο φτωχούς.

«Η κυβέρνηση επιτίθεται στους πιο υποβαθμισμένους τομείς και δεν εγγυάται ούτε τις βασικές αρχές, όπως ότι κανείς δεν θα εγκαταλείψει τις σπουδές του για οικονομικούς λόγους», τόνισε σε δηλώσεις του ο Μικέλ Σολέρ, εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Βαλένθια.

Πηγή: Left.gr
Advertisements

One thought on “Το κολατσιό των μαθητών θα φορολογούν στην Ισπανία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s