Human Rights Watch: Παραβιάζετε τις διεθνείς συνθήκες

Συνεχίζονται οι σκούπες στην Αθήνα με το βάρος να δίνεται, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της Τρίτης που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την αστυνομία, σε επιχειρήσεις της Οικονομικής Αστυνομίας σε καταστήματα και ελέγχους σε εκδιδόμενες γυναίκες υπό τη συνδρομή του ΚΕΕΛΠΝΟ. Από τους 156 αλλοδαπούς που προσήχθησαν δεν βρέθηκε κανένας χωρίς χαρτιά και μόνο ένας συνελήφθη για παράνομη κατοχή μαχαιριού. Συνεχίζονται και οι αντιδράσεις, με την τελευταία να έρχεται από την Human Rights Watch, η οποία δηλώνει πως τέτοιου είδους επιχειρήσεις παραβιάζουν τις διεθνείς συμβάσεις.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα του «Ξένιου Δία» της Τρίτης, η Οικονομική Αστυνομία έκανε ελέγχους σε 47 καταστήματα, όπου διαπιστώθηκαν συνολικά 23 φορολογικές παραβάσεις. Στο πλαίσιο των ελέγχων κατασχέθηκαν, για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου, 2 ταμειακές μηχανές, ενώ συνελήφθησαν μία υπήκοος Αλβανίας, η οποία λειτουργούσε κατάστημα χωρίς την προβλεπόμενη άδεια, και ένας υπήκοος Συρίας, που διέθετε προς πώληση σε κατάστημα ιδιοκτησίας του λαθραία τσιγάρα.

Προσήχθησαν επίσης 45 εκδιδόμενες γυναίκες, 2 από τις οποίες (μία Ελληνίδα και μία αλλοδαπή) βρέθηκαν θετικές στον ιό HIV και κρατούνται.

Human Rights Watch: Οι μαζικές απελάσεις απαγορεύονται αυστηρά από το διεθνές δίκαιο

Οι συνεχιζόμενες σκούπες από τις ελληνικές αρχές με στόχο τους μετανάστες, βασισμένες σε τίποτε άλλο παρά μόνο στην εμφάνισή τους, παραβιάζουν τις διεθνείς συμβάσεις, δήλωσε χθες η οργάνωση Human Rights Watch.

«Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να εφαρμόσει τη μεταναστευτική νομοθεσία της και μετά από μια δίκαιη διαδικασία να απελαύνει ανθρώπους που δεν έχουν νομική βάση για να παραμείνουν στη χώρα» είπε ο Benjamin Ward, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος της Human Rights Watch για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία. «Αλλά δεν έχει το δικαίωμα να συμπεριφέρεται στους ανθρώπους σαν εγκληματίες ή να υποθέτει ότι είναι άτυποι μετανάστες μόνο εξαιτίας της φυλής ή της εθνικότητάς τους».

Η ελληνική αστυνομία πρέπει να έχει συγκεκριμένη αιτία για να σταματά και να ανακρίνει τους ανθρώπους πέραν της εμφάνισης της εθνικής τους καταγωγής, τονίζει η οργάνωση και υπενθυμίζει την πρόσφατη έκθεσή της για τη ρατσιστική βία και την άνοδο της ακροδεξιάς στη χώρα μας.

Οι μαζικές απελάσεις απαγορεύονται αυστηρά από το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα επίσης δεσμεύεται νομικά να μην επιστρέφει πρόσφυγες σε δίωξη ή οποιονδήποτε κινδυνεύει να υποστεί βασανιστήρια. Ωστόσο, η Ελλάδα απέτυχε να αποδείξει την ικανότητά της ακόμα και στο να λάβει τις αιτήσεις ασύλου, πόσο μάλλον να επεξεργαστεί και να αποφασίσει τα δίκαια, δήλωσε η Human Rights Watch.

«Η ελληνική αστυνομία έχει καθήκον να προστατεύσει όλους τους ξένους από τη βία, ακριβώς όπως κάνουν με τους Έλληνες πολίτες», είπε ο Ward. «Αυτές οι επιδρομές αποτελούν μια επικίνδυνη απόσπαση της προσοχής από τις πραγματικές προκλήσεις της αστυνόμευσης που αντιμετωπίζει η χώρα».

Πηγή: Αυγή

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s