Η Standard and Poor’s υποβάθμισε την προοπτική αξιολόγησης της Ελλάδας

Τα πρώτα αποτελέσματα της «σκληρής» στάσης Βενιζέλου και Κουβέλη απέναντι στις αποκρατικοποιήσεις; Μήπως αυτή η υποβάθμιση εκεί «κοιτάζει»;

Νωρίς τα ξημερώματα πως ο οίκος Standard & Poor υποβάθμισε από «σταθερή» σε «αρνητική», την προοπτική αξιολόγησης του χρέους της Ελλάδας λόγω των «καθυστερήσεων» στην υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος, που απαιτούν οι διεθνείς πιστωτές.

Ο οίκος αξιολόγησης διατηρεί σήμερα τη βαθμολογία της Ελλάδας στο CCC.

Στην ανακοίνωσή του ο οίκος χαρακτηρίζει «πιθανή» την υποβάθμιση, λόγω της «οικονομικής πορείας της χώρας και των καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος για τη μείωση των ελλειμμάτων», που απαιτούνται από την τρόικα ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ, σε αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια που παρέχουν στην Ελλάδα.

Ακόμη, τους προβληματίζουν οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση για την εξοικονόμιση περαιτέρω πόρων για να εκπληρώσουν τις διεθνής απαιτήσεις.

«Θεωρούμε πιθανό ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να ζητήσει πρόσθετη βοήθεια 7 δισεκατομμυρίων ευρώ»,αναφέρει σε δήλωση του ο οίκος Standard & Poor. Τον Μάρτιο, η τρόικα ξεκίνησε ένα δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέσω μιας σημαντικής διαγραφής του ελληνικού χρέου.

Αλλά αυτό το πρόγραμμα, το οποίο θα πρέπει να μειώσει το δημόσιο χρέος κάτω από το 120% του ΑΕΠ έως το 2020, έναντι του 160% και πλέον που βρίσκεται σήμερα, είναι «εκτός πορείας», σύμφωνα με πολλούς Ευρωπαίους εξ αιτίας και της πολιτικής αδράνειας που υπήρξε στην Ελλάδα για αρκετούς μήνες.

Μήπως έτσι θα εκτονωθούν οι αντιθέσεις τους…;

Πηγή: Associated Press

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s