Παίρνουν μέτρα 5 δισ. για συνταξιούχους και εργαζόμενους

Του Θάνου Παναγόπουλου

Υφεσιακές και επώδυνες για την πλειονότητα της κοινωνίας ανατροπές, οι οποίες θα φέρνουν τα πάνω, κάτω σε ασφαλιστικό, συντάξεις, κοινωνικές παροχές, μισθούς και εν γένει το κοινωνικό κράτος, περιλαμβάνει το πακέτο της διετίας 2013 – 2014.

Κατά την προχθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ με το οικονομικό επιτελείο, ο στόχος για μείωση 5 δισ. ευρώ από πλευράς του υπουργείου Εργασίας παρέμεινε σταθερός. Πλέον απομένει ως την επόμενη άφιξη των επικεφαλής της τρόικας τον Σεπτέμβριο, να εξειδικευτούν και ποσοτικοποιηθούν ορισμένες προτάσεις, που αφορούν κυρίως στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης αλλά και στο ποσοστό μείωσης των χαμηλών συντάξεων, πλην του ΟΓΑ.

Στο τραπέζι βρίσκονται προτάσεις για οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις από 600 ευρώ, κλιμακωτά από 3% έως 10%. Το μέτρο αυτό, έρχεται ως αντιστάθμισμα στην πρόταση της τρόικας για μείωση των κατώτατων συντάξεων του ΟΓΑ. Παράλληλα, προτείνεται να αυξηθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από 1.1.2013, ψαλίδισμα του εφάπαξ, περικοπές πολλαπλών συντάξεων, μείωση μέχρι 35% των μισθών στις ΔΕΚΟ, και μάλιστα αναδρομικά, ενώ θα απολυθούν δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχοι και πλαφόν στις συντάξεις. Μάλιστα, εξετάζονται ακόμη και εισφορά σε όσους έχουν ήδη εισπράξει το εφάπαξ, καθώς και κατάργηση 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης.

Στην κυβερνητική ατζέντα υπάρχει και η επίσπευση των αυξήσεων στα όρια ηλικίας και στα απαιτούμενα έτη ασφάλισης, έτσι ώστε τα μέτρα να ισχύσουν από το 2013 και όχι από το 2015 που προβλέπει ο νόμος του 2010 και έτσι η «έξοδος» από την εργασία να γίνεται με 40 έτη δουλειάς στα 60 ή εναλλακτικά στα 65 έτη.

Πηγή: Αυγή

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s